Jesenji voćni kolači
Nije meni još jesen, da ne bude zabune. Nego u poslednje vreme rado koristim šljive i kruške u kuhinji. Uz njih i groždje, kao i uvek prisutne jabuke. Pravim jednostavne i brze voćne poslastice.
Evo jednog jednostavnog recepta
za podlogu je porebno
2 jaja
100gr šećera
100ml mleka
100ml ulja
120gr brašna
kašičica praška za pecivo
vanilin šećer
(opciono: laneno seme, mleveni lan, susam, suncokret.. i sl. Dodati kašiku-dve u umućenu smesu i lagano pomešati)
dve tri kašike griza
Umutiti sve sastojke i smesu uliti u okrugli pekač prečnika oko 35-40cm.
Obilno posuti grizom. Griz ovde služi da upije prekomernu tečnost koju voće opušta prilikom pečenja i tako sprečava da se podloga lepo ispeče.
Preko svega rasporediti pripremljeno voće. Voće nisam ljuštila već sekla na prilično punačke kolutove. Po želji pospite i cimetom.
Peče se na 180 stepeni oko 40 minuta.
Prvi put sam pravila sa kruškama i nisam bila potpuno zadovoljna rezultatom jer je trebalo da upotrebim duplo veću količinu kruški da bi kolač bio još artomatičniji.
E, zato je sledeći put sve bilo kako treba i voća dovoljno za svačiji ukus. Šljive, breskve i grožđe. A u podlogu sam ubacila kašiku mlevenog lana i kašiku pečenog susama.
Isprobajte, nećete se pokajati.
Znam ja, kako ukusni su tvoji kolaći. :-))
ReplyDelete