13.06.2017.

Mantije od gotovih kora





Nisu ovo klasične mantije, već neka njihova imitacija. Pa ipak ih tako zovemo. 
A da vam pravo kažem, nisu me nešto naročito ni privlačile da ih napravim, iako ih poduže imam u rezervnim planovima.
Međutim, nedavno me muž podsetio na taj moj plan. Kaže mi, znaš što sam jeo skoro neke dobre pitice, kao one tvoje ali skroz male trouglaste, punjene mesom i sirom.. Eto, pomislih, znači došao je red na taj po meni, skroz zimski gurmanluk.
I to sam ih pravila na osnovu izgleda u jednoj beogradskoj pekari gde sam ih šacovala jednog jutra dok sam čekala u redu da kupim sebi projicu. I tačno sam tada zamislila kakvog ukusa treba da mi budu kad ih napravim.
Opredelila sam se za to punjenje s mlevenim mesom i kačkavaljem.. I naravno, kupovne kore.

Potrebni sastojci:

10-ak kora za pitu

Za fil:

150-200g mlevenog mesa
glavica crnog luka srednje veličine
ulje, so, biber, peršun

150g kačkavalja

Za preliv:

250ml jogurta
tri kašike ulja
so po želji

Postupak

Mleveno meso i sitno seckanu glavicu luka sam propržila na ulju nekoliko minuta. Smanjila sam zatim temperaturu ringle na srednje, dodala biber, so i peršun. Nalila s dve kašike vode i prodinstala sve dok voda skroz nije isparila. To je sve trajalo ukupno 15 minuta.
Ostavila sam poklopljeno po strani i pripremila kore. Kačkavalj sam izdelila na potreban broj kockica.
Svaku koru podelila sam na četiri dela i filovala ih.
Uvijala sam ove mantije slično kao male sarme.

Poređala sam ih u podmazani pleh i prelila mešavinom jogurta i ulja.


U prethodno ugrejanoj rerni pekla sam ih oko 35 munuta na 220 stepeni.
Ovo je bilo ukusno i ne preteško, kakve znaju da budu pite s mesom. Još jedna potvrda moje tvrdnje da su meso i jaja zajedno u jednom jelu - previše naporni.




Uz još neku sličicu za inspiraciju, prijatno!











4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...