Tople lepinje za hladne dane







Prošle nedelje dobro jutro nam je kroz prozor poželeo sneg čist i beo, baš kakav treba da bude sneg.

Nije dugo ostao takav. Sa porastom temperature sneg se brzo pretvarao u sivu bljuzgavicu.

Dok se još nije potpuno otopio, lepinje su zamirisale iz kuhinje..









Ove lepinje pravim kad nam zatreba domaći hleb na brzinu, bez uključivanja rerne.
To je obično testo za hleb, vrlo meko, bez ulja.
Ja ga umesim sa 300gr. brašna,150 ml vode, malo kvasca i malo soli. Odmah formiram tanke lepinje koje na pobrašnjenoj podlozi ostavim da narastu prekrivene krpom. Da se ne bi lepile za podlogu sa obe strane ih dobro pospem brašnom. Od ove količine brašna obično dobijem četiri lepinje.
Testo treba da naraste na toplom već za desetak minuta, kao na slici.
Odmah se lagano prebacaju u tiganj ili drugu posudu dobro ugrejanu i nepodmazanu...na ringli od šporeta. Ja pečem jednu po jednu. Peku se sa obe strane po 3-4 minuta.. sasvim je dovoljno. Bitno je da je ringla bila već dobro ugrejana.
Ceo postupak izrade traje najviše 30 minuta.



A je l i vi volite da čujete ovaj glas?








Comments

  1. naravno WHITNEY obožavam, sve njezine pjesme a još više lepinje koje kao et da su zamirisale do mene, posjećaju me na dane mojeg djetinjstva kad sam živjela kod svoje bake na selu, koju sam pratila u stopu i koja je pravila lepinje samo za mene :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Naravno,lepinje su neponovljive..;)

      Delete
  2. ovo je odličan recept i probat ću ga ove zime!
    i ja volim Whitney..baš je imala odličan glas.

    ReplyDelete
  3. Super post...tople lepinjice, prelijepe slike i super glazba...milina !!!

    ReplyDelete
  4. ajme, njam njam! sad će me snijeg asocirati na lepinje ;) pa ću ih i ja morati peći čim kod nas padne!
    whitney sam uvijek voljela slušati, a i gledati, šteta završetka

    ReplyDelete
  5. Volim slušati Whitney, a volim i gledati tvoje fotke i maštati o svim tim dobrim stvarima, koje pripremaš :-)

    ReplyDelete
  6. Lepinje,mmmm:) Već sam rekla da ih moram probati!!! Pjevačica bez premca:)))

    ReplyDelete
  7. Još jedan divan post, za uživanje.

    ReplyDelete
  8. Ja stalno kasnim u poslednje vreme :)))
    Ali ostalo je još lepinjica i za mene. Taman uz domaći kajmak :)))))
    Hvala za ovo DOBRO JUTRO, iako.....bez snega ♥ ♥ ♥

    ReplyDelete
  9. Divne su ti ove lepinjice. Ja to isto pravim ali bez kvasca, a sa sodom bikarbonom, volim taj ukus. Isto pecem na ringli. Nisam znala da moze i takvo testo sa kvascem tako da se pece, super, i to cu da probam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto,super što i ti pribegavaš ekspres-lepinjama..;) Pozdrav!:)

      Delete
  10. Vidi se da nemam iskustva sa lepinjama, posto prvi put cujem da mogu da se peku na ringli :) Ala ce mi se dragi obradovati kada mu ovo budem pravila! Pa jos kad mu uz to pustim Whitney :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaoj,tvoj dragi...mnogo ti njega maziš...je l da? ;)))

      Delete
  11. Njam, njam, pa kajmak uz to, a? Ja ih pečem direktno na šporetu kad ložim vatru.

    ReplyDelete
  12. Lepinje izgledaju divno, a verujem i da im je ukus takav. Domaći hleb me uvek podseti na moju nanu i njen čarobni, neponovljivi, šupljikavi hleb :)
    Sviđaju mi se i ove ostale fotografije, i mi volimo da crtamo po zamagljenim prozorima :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da,lepinje imaju nekako drugačiji ukus iako su od istog testa od kog se peče hleb u rerni..valjda je sam način pečenja bitan..Hvala.. !:)

      Delete
  13. Ovo moram odmah sutra probati! U stvari, ovaj receptić sam jednom bila negdje pospremila i sasvim na njega zaboravila... vjerovala ili ne, upravo sam ovih dana razmišljala kako ga moram pronaći!! I vidim ga kod tebe... ljubim te, ljubim te!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super što ti je bilo od koristi..i nadam se da je uspelo kako treba..Pozdrav!:)

      Delete
  14. Ja sad bas na poslu,ogladnela i zamirisale mi tvoje lepinje...:)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts