Štrudlice s jabukama i gudbaj januaru





Za ove jednostavne štrudlice potrebno je baš malo. Materijala i vremena.

Za testo je potrebno

150gr pšeničnog brašna
150gr ražanog brašna
2-3 kašike mlevenog lana
2 kašike šećera
kesica vanilina
4 kašike ulja
oko 120ml vode
kvasac

Zamesiti testo, pa dok ono narasta pripremiti nadev.

Za nadev je potrebno

4 narendane jabuke
malo cimeta
kašika i po griza
kesica vanilina
kašika soka od limuna


Testo se podeli na nekoliko jednakih delova. 
Ja sam formirala 6 jufki.
Jednu po jednu razviti i filovati nadevom. 
Premazati ih odozgore uljem.

Peku se u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.





* * *

Nadam se da ste fino ovih dana. 
Kraj januara zna da bude turoban u gradu blatnjavih ulica. Pa ako niste našli razlog u sebi, ništa od svega. Što kaže onaj... ne vrede priče.. 

Predložiću ipak nešto.. Znam šta sigurno pomaže. 
Uposlite ruke. Napravite nešto. Sredite špajz.
Zakrpite dugme. Ono koje vas čeka mesecima.
I, da, kosa! Osvežite kosu šišanjem. To je superaktivnost u ovom periodu godine.


Reći ću vam još u poverenju i to da je moj muž počeo da mi broji zalogaje. Jeste. Da ne poverujete.
To naravno, nije istina, ako njega pitate. 
Ali na šta vama liče sledeća pitanja koja malo-malo pa čujem, a upućena su meni..

- Opet jedeš?
- Opet jedeš orahe..
- Zašto jedeš ovako kasno? Nije ti to zdravo. 
- Je l i slanina spada u tu tvoju ishranu?

E pa, opet jedem.
I opet jedem orahe, jer imam punu kesu. Poslala nam MOJA tetka.
I nije kasno pola devet za večeru. Večera mora da se jede barem tri sata pre spavanja, a neću da legnem pre ponoći. 
I ne radim to svako veče.
A slanina spada u moju ishranu, za doručak, sa sve jajima i sirom. Volim slaninu. I uzela sam malo parčence.

Ma šta se ja tebi pravdam..

I nemoj da me teraš da krišom jedem. Znaš kad ću opet da ti pržim tri palačinke i da te hranim burekom dok voziš!!!



* * *

Evo i jednog ranojutarnjeg prizora Pomoravlja dok se magla lagano povlačila i ustupala mesto lepom sunčanom danu. 
Sve sam to "snimila" iz vozila u pokretu. 
Treba nekad iskoristiti čari suvozačkog mesta :)






Comments

  1. Dakle ovako, slaninu i ja jedem , omiljena mi je na svakojake načine.Uvek je imam u kući. A znaš daG rci nikad ne večeraju pre osam ili devet uveče- Ma samo ti uživaj uz ove fine brze štrudlice

    ReplyDelete
  2. Ne broji ti muž zalogaje, on to brine za tebe. :-))) Štrudlice su predivne, a fotka čarobna. :-)

    ReplyDelete
  3. Ja verujem u ono "jedi kad si gladan" i taj sistem primenjujem čitav život. Slaninicu volim, volim i burek i sve slatkiše a štrudle sa jabukama i makom obožavam. Ručkaj ti kad si gladna, ne goji se niko zato što je jeo, nego zato što je jeo mnogo a ništa nije radio da to potroši. Znam da ti ne spadaš u neradnike, pa zato uživaj u svemu što ti prija i slušaj svoj telo, ono zna najbolje šta mu treba. :)

    ReplyDelete
  4. draga moja samo ti lepo papaj i uzivaj:))) ne brini za muza to se desava i u drugim kucama:))) strudlice su ti bajne:)))

    ReplyDelete
  5. Tvoji postovi uvek inspirisu, divne fotkice i receptic... a i prica mi je izmamila osmeh, ma on to iz ljubavi radi!:))

    ReplyDelete
  6. Pa ti ćeš nas samo tako lepo podgojiti :-)

    ReplyDelete
  7. Odličan recept. I sutradan su meke i nimalo suve. Hvala!
    Sonja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago ako Vam se sviđaju. Pozdrav, Sonja!

      Delete

Post a Comment

Popular Posts