Vikend ručak




Em je vikend, em je vrućina, em vam se ne kuva.. Sve znam ali nema vam pomoći osim ako ne odete negde u kafanu ili vam neko drugi spremi ručak. 
Ako pak volite u sopstvenoj režiji da ugađate sebi i porodici eto nas..



Nego da vas pitam na brzinu pošto i ja žurim, je l' ste čuli onu priču, legendu.. šta li je.. o Pravom srpskom domaćinu. 
Kaže, Pravi srpski domaćin je glava prave srpske porodice. Drži do tradicije ali se ne odupire ni savremenom. On ima ženu kakva priliči Pravom srpskom domaćinu. Žena ima blagi izraz lica i hroničnu migrenu. Ima i jednu flekavu roze treger majicu u kojoj kuva, pije kafu na terasi i ide u prodavnicu da kupi šta je na pijaci zaboravila. Žena pravog srpskog domaćina ne dangubi po kafićima s drugaricama, ide redovno na roditeljski i održava dobre odnose sa celokupnom bližom i daljom familijom i prijateljima čak i onda kad joj nije do toga. 
Ne izlazi ona doduše preterano često iz kuhinje i u tome zaista uživa. Njena porodica je vazda sita i oprana. Ona ne koristi skupu i napadnu šminku ali frizura joj je uvek uredna. Nežna je i ljubazna prema svima. Priča tiho. Nema PMS.
Pravi srpski domaćin donosi pravi novac u kuću jer sve ostalo je sviranje k. Nakon toga on zadovoljno okuplja porodicu za stolom, zatim sedi na kauču, čačka nos i češka se.
Od Pravog srpskog domaćina se ne očekuje da ugađa svojoj ženi jer je po starom dobrom domaćinskom običaju ona ta koja ugađa njemu i podržava sve njegove zamisli. Žena Pravog srpskog domaćina ne pere noge svom mužu zato jer je ona pre svega jedna emancipovana žena. Ona je zadužena za čekanje u dužim redovima i za to da bude kriva ako deca kojim slučajem kroz život krenu stazama van pravog domaćinskog puta. 
Žena Pravog srpskog domaćina se najlakše druži sa ženama ostalih Pravih srpskih domaćina.
Pravi srpski domaćin zna katkad i da zagrli svoju ženu, naročito onda kad niko ne gleda, jer nije on tamo neki peder metroseksualac. Ma lafčina jedna.. svi njegovi drugari, pravi domaćini, to znaju.
Pravi srpski domaćin je ipak samo čovek. I on ponekad zgreši, naročito verbalno jer ima vrlo poganu jezičinu. Vrlo brzo nakon toga se presamiti i obično kaže: Tih što me boli ova noga koju sam lomio, mora da će neka promena vremena.

* * *


Prženi paprikaš sa svinjskim vratom

Jednostavno, brzo i ukusno. Da se samo ja pitam uvek bih maksimalno smanjivala količinu mesa u njemu. 
Ako izbegavate svinjetinu zamenite je piletinom. 



Potrebno je
(za dve, tri porcije)

200-300g svežeg svinjskog vrata
nekoliko glavica crnog luka
nekoliko čenova belog luka
jedan poveći paradajz
6-7 komada većih paprika
dosta svežeg peršuna



Postupak

Pripremite sve sastojke. 
Luk nasectie na režnjeve, meso na kocke ili trake, paradajz i paprike na krupnije komade.
U dubljem tiganju na vrlo malo ulja propržite kratko crni i beli luk sa komadima mesa do zlatne boje.




Posolite malo.
Dodajte zatim i ostale pripremljene sastojke. Peršun možete dodati odmah (ali i pri kraju kuvanja). Pržite sve zajedno neki minut uz stalno mešanje.



Nalijte vodu do polovine ukupne visine sadržaja tiganja, dakle ne potapajte sve satojke u vodu. Neka se jelo poklopljeno krčka na umerenoj temperaturi oko 40 minuta a vi za to vreme spremite vaš desert u čaši.



Desert u čaši




Potrebno je

100-120g mlevenog keksa
30g otopljenog putera
puding od vanile 
maline ili neko drugo voće



Pomešajte keks i puter u mrvičastu smesu.
Puding skuvajte pa ohladite ili umutite instant puding iz kesice.
Maline pripremite sveže ili smrznute, svejedno je.

U čaše ređajte na način koji vam se sviđa. 
Rashladite i uživajte.








Comments

  1. Dosad zbog vručine nisam bila gladna. Ali pogled na tvoj paprikaš.. ..mmmm... predivno. Odmah moram nešto pojesti. :-)
    Priča je prva liga!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts