Prhko slatko testo s jagodama






Negde se zove i galeta. Kako god, odlična je i jednostavna poslastica. Praviću je od sada češće.

Potrebne namirnice

Za testo

200g brašna
120g hladnog maslaca
kašika šećera
prstohvat soli
nekoliko kašika hladne vode

Za nadev

300g jagoda
kašičica šećera
po želji 50g lešnika ili oraha

jaje za premaz formiranog testa
malo prah šećera za posipanje pečenog testa

Okrugli pekač prečnika 22-25cm
pek papir


Postupak

U prosejano brašno dodajte šećer i so pa narežite hladan puter i sve zajedno rukama usitnite u mrvičasto testo. Hladan puter je važan zbog formiranja ovakvog mrvičastog testa. Onda ulijte kašiku po kašiku vode sve vreme meseći testo dok ne postane kompaktna lopta zgodna za formiranje. Zamotajte testo u nelepljivu foliju ili kesu i ostavite ga u hladnjak na 20 do 25 minuta, ili u frižider na sat i po vremena. 
Isecite pek papir na dimenziju za 3-4cm veću od prečnika dna pekača. Oklagijom razvucite testo preko papira pa ga sa sve pek papirom prenesite u pekač. Pekač ne treba da bude mnogo visokih ivica. Pročitala sam negde da je zgodno testo sa pek papirom položiti i peći na izvrnutom pekaču zbog kasnijeg lakšeg prenošenja pečenog testa na neku tacnu, zato jer je prilično krto, tj. prhko. A ono baš takvo i treba da bude. Kako god odlučite..
Po dnu testa pospite ako želite seckane lešnike ili orahe, pa naređajte narezane jagode. Pošećerite ih ravnomerno kašičicom šećera, a onda savijte krajeve testa prema unutrašnjosti. Namažite presavijene ivice umućenim jajetom i stavite u zagrejanu rernu da se peče na oko 180 stepeni 20 do 30 minuta.
Pečeni kolač ostative da se prohladi, a zatim ga pospite šećerom u prahu.




Comments

  1. Jako fino, radila sam par puta, i varijantu sa kruškama i višnjama, naučila muža čak :) Hvaaalaa, pratim i dalje <3

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts