Mak pita
Ne moram posebno da naglašavam da se radi o suvoj piti.. ili moram..
Ok, može i suva pita s makom. A možda je to i korektniji naziv s obzirom da sam je pravila po malo izmenjenom receptu za suvu pitu s orasima.
Od sastojaka je potrebno:
pakovanje (500g) vrlo tankih ili suvih kora
oko 400g mlevenog maka
3 kašike šećera (samo u slučaju da sami meljete mak, a ne kupujete mleveni koji je već zaslađen)
oko 200ml ulja
Za prelivanje:
250g šećera
250ml vode
limun nasečen na kolutove
Postupak
Kore opkrojite na dimenziju pleha.
Položite jednu koru na podmazano dno pleha. Premažite je kašikom ulja. Preko nje stavite sledeću koru i nastavite ređanje tako što svaku koru poprskate s malo ulja i kašikom maka. Sve dok ne upotrebite celo pakovanje kora ili dok vam potraje količina maka.
Pleh za ove količine satojaka je dimenzije otprilike 20x30cm.
Oštrim nožem isecite male komade i stavite pitu da se peče oko 45 minuta na 180 do 200 stepeni.
Dok se pita peče skuvajte šećer i vodu. Kad tečnost proključa ubacite kolutove nasečenog limuna i ostavite da vri samo još minut ili dva. Sklonite s ringle.
Prelijte pečenu pitu sirupom i poređajte kolutove limuna preko ako volite intenzivniji miris. Ja limun odbacim čim odstoji u sirupu ili ga eventualno poređam preko pite samo za slikanje ;)
Neka se potpuno ohladi pre služenja. Ako izdržite.
Ja ne bih izdržala, da se ohladi. :-)
ReplyDeleteNikad nisam jela suvu pitu od maka, ali zato sa orasima obožavam... ( mak ne ljubim mnogo, ali ga mogu jesti )
ReplyDeleteWaouh impressionnant :)
ReplyDeleteFenomenalno.Mak obozavam.Pravila sam vasu suvu pitu za Bozic.Moji su se odusevili.Ova mi je sledeca...Puno hvala!
ReplyDelete