Sladoled




Recept je iz stare sveske i iako pojedincima u našoj kući nikad nije bio omiljen, zapisaću ga jer ga vredi imati ovde barem iz razloga što se pravi onako kako su se mahom sve poslastice nekada pravile, od jaja, mleka i šećera.


Od sastojaka je potrebno:

300g šećera
6 jaja
1l mleka
kašika vanila ekstrakta ili dve kesice vanilina
100g maslaca
3 kašike kakaa i 150g crne čokolade (za čokoladni sladoled)
voće po želji (za voćni sladoled)

Postupak

Dobro umutite mikserom šećer i jaja. Stavite na šporet šerpu s mlekom da mleko provri. Izmaknite mleko sa ringle pa umešajte u njega umućena jaja. Vratite šerpu na skroz smanjenu jačinu ringle i kuvajte uz stalno mešanje žicom. Kuvajte sve dok masa ne počne da se zgušnjava, tj. dok ne postane nalik vrlo gustoj smesi za palačinke.
Sklonite onda sa ringle i umešajte vanilu i puter.
U zavisnosti od toga kakav sladoled želite dodajte na kraju čokoladu i kakao ili voće.
Mešajte još neko vreme žicom pa ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi, nakon čega ga prebacite u posudu za zamrzavanje.

Ne služite se njime pre nego sto se potpuno smrzne jer je ukusniji od svoje polusmrznute verzije. Verujte, znam o čemu pričam.


Na slikama su i čokoladne palačinke koje se prave tako što u najobičnije testo za palalčinke dodate kašiku dve kakaa.








Comments

Post a Comment

Popular Posts