Svečana štrudla? Pih..
Da li se i vama čini da smo počeli da izmišljamo neizmišljeno kada su svečane trpeze u pitanju?
Za sebe to mogu da kažem i nisam baš potpuno zadovoljna svojim avanturama u kuhinji, koje stalno iznova ponavljam. Ima tu i uspešnih pokušaja, ali ima bogami i bačenog vremena, a tek namirnica...to tek nije za šalu.
Zato ću sad napisati nekoliko reči o slavskoj trpezi moje tetke, koja nikad nije i nema nameru da odustane od svog tradicionalnog menija koji nam već godinama priređuje.
Pored sira, kuvanih jaja, kajmaka i proje, ajvara i sarme mislim da ne moram više da nabrajam...
A za kraj, uz kolače se tu uvek nađe i štrudla od jabuka, bogato napunjena mlevenim orasima.
To je jedna sasvim jednostavna štrudla od jabuka, ali obogaćena mlevenim orasima koje moja tetka ne štedi. Kod nje je pravilo: ili jedemo ili ne jedemo...
Uostalom, kad je ova poslastica na stolu to je uvek jedna mala svečanost.
A recept je sledeći:
Pakovanje kora podelimo na tri dela, tako da svaki deo sadrži po četiri kore. Kore ređamo jednu preko druge i svaku poprskamo kašikom ulja i kašičicom šećera.Na poslednju,četvrtu koru nanesemo fil od rendanih i oceđenih kiselih jabuka pomešanih sa nekoliko kesica vanilina i oko 100 do 150 grama mlevenih oraha. Malo griza da pokupi vlagu iz jabuka nije na odmet (oko 100gr. je dovoljno).
Fil od jabuka nanosimo samo po rubu kore, najdalje do sredine, jer su tako sečeni komadi pečene štrudle kompaktniji, fil je u sredini a spoljašnje korice su hrskave.
Još jedan "trik" je sečenje potpuno ohlađene štrudle.
To je malo teže ostvarivo kod nas... jer mi moramo sve da probamo dok je još vrelo, pa makar i po cenu opekotina po jeziku.

Ja sam malo zavirila i u tetkine vitrine, znajući da je njihov sadržaj interesantan baš kao i ovaj predivan stari servis za ručavanje na stolu.
Naravno, nisam se obazirala na njene komentare da tu baš i nema mnogo toga za pokazivanje, a posebno slikanje.
Ne bi vredelo ubeđivanje i objašnjavanje... ali sigurna sam da vas, kao i mene, baš zanima da li još uvek negde postoje besprekorno opeglani krevetski čašavi u ormanima...To je tako mistično, tajanstveno i magično u odnosu na moj besprekorni haos u plakaru.
Tegle sa ovogodišnjim džemom od kajsija i šljiva okićene su kastanjetama donesenim iz Španije osamdeset i neke godine...
Kažem vam, svega ima.

Moj skromni doprinos svečanom ručku je ove godine bio u vidu Esterhazi torte,koju sam isprobala po receptu sa bloga Foodforthought.
Zadovoljstvo je bilo slediti jasna i iscrpna uputstva koje je domaćica bloga dala, pa se nisam mučila čak ni oko glazure koja mi je u početku bila sumnjiva za izvesti.
Na kraju jedan osvrt na moj, nedavno svečano postavljen sto uz minimum rekvizita.
Detalj je staklena čaša za rezervne salvete za goste. Ne znam kako vi, ali meni je obično malo jedna salveta koja se servira uz tanjir...
Čaša je obavijena onim mojim papirnim cvetovima koje sam prošle godine koristila kao salvetne prstenove. Salvete su blago nagužvane u vidu buketa i meni su bile sasvim pristojan detalj na sredini stola..
A može i ovako uz neke interesantne šolje i malo traka:
Upravo je moja tetka prokomentarisala naziv koji sam dala ovoj štrudli: "Pih...pa to je obična pita"...:)))
Mmmmmm...ukusi, mirisi, detalji,slike, prošlo i sadašnje...♥ ♥ ♥
ReplyDeletePrvo drago mi je što se nisi obazirala na njene opaske, a drugo hvala na receptu za štrudlu koju ću verovatno i ja probati dok je još vrela, po cenu opekotina jezika, nepca ili šta već :)))))
Ako,ako...mada,malo je lepša kad se prohladi;))
Deletekako dobar ukras za stol! moje najdraže boje :)
ReplyDeletemeni se meni skroz sviđa, i štrudla i ostalo što ti je teta spremila, a za ovaj tvoj kolač još nisam čula, izgleda s l a s n o , pošalji koji komadićak
Kolač je izuzetan i po ukusu a i bogami da se pohvalimo kuvarskim umećem ;D ..znaš da bih ti rado poslala:((
DeleteDuško Radović:"Mame,radjajte deci sestre,jer sestre postaju tetke,a tetke su najlepsi deo detinjstva." Ja bih samo dodala "života".
ReplyDeleteA torta je kao sa naslovnice.Moracu da vidim recept.Pozz :)
Baš si pravu stvar citirala...I potpuno se uklapa u moj "slučaj" s tetkom;)
DeleteSvecana ili ne, meni sad krce creva..mada su se glasnije cula tamo na pocetku, kod kajmaka i ajvara :)
ReplyDeleteHaha...pa znaš kako se kaže,posle predjela mož' didemo kući;))))
DeleteJoooj bre, draga. A taman sam zavrsila sa ruckom, i nemam nista slatko :) Sad cu da zovem muza da mi kupi neku barem pitu sa jabukama!!
ReplyDeleteAko,zašta ti služi...neka kupi pitu ;))))
DeleteKako sam se ja zaželela tako starinskih trpeza!
ReplyDeletePa možemo to tako i same..ali,ne....ja moram da isprobam zeleni rolat,pa crveni,pa ljuti...;)
DeleteNeču do frižidera. Obečam! :-)
ReplyDeleteUživala sam u svakoj tvojoj riječi i u svakoj fotografiji ovoga posta. Predivno. Esterhazi torta mi je uz Doboš tortu jedna od najmilijih. Tetkina štrudla je prava poslastica - ali tvoj dekoriani stol čista je pobjeda :-)
Haha...naljutila si se na frižider?????:D
DeleteKoliko divnih stvari u jednom postu!
ReplyDeleteHvala,drago mi je što ti se dopalo;)
Deletehehhehe obična pita ali svima ukusna, odličan post i jako mi se sviđa tanjur i čaše, obožavam takve stvari
ReplyDeleteTe tanjire nasleđujem ja,i baš sam ponosna:D:D
DeleteWauuuu
ReplyDeletekoliko ljepih i dobrih stvari
divota
pozdrav Tamara
Hvala i tebi veliki pozdrav!;)
DeleteMa odlično! Ne znam što bi prije pohvalila, tvoje fotografije, hranu ili dekoraciju stola! Svakako ima ideja za ukrasti, posebno ove papirnate ružice:)
ReplyDeleteHvala ti na tim pohvalama i posluži se idejama svakako,zato i jesu tu ;)
DeleteBaš si sretna što imaš ovakvu tetku. Iz fotografija dolazi sigurnost, mir i ljubav. Uživaj u ovakvim trenucima!
ReplyDeleteBaš jesam! Hvala ti i pozdrav!:)
DeletePrekrasno! Kako lijepo posuđe, tanjuri, šalice, onako starinski, jako mi se sviđa, toliko lijepih detalja, a tek ta popeglana i besprijekorno složena posteljina...zaista toga ima sve manje...
ReplyDeleteHaha...ali da vidiš kako je bilo smešno fotografisanje gde ona ide za mnom i priča:..nema tu ništa naročito,gde ćeš to,jaoj,nemoj...pa vidiš kakav je nered...Rekoh,ništa ne brini,sve ću ja to lepo da ti sredim na slikama;)))))))))))
DeleteA pa evo je na slici. Divno ti je ispalal i drago mi je da se nisi mučila. Ja to malo preopširno...malo više ali treba da piše i za one koji nikada nisu ušli u kuhinju a voleli bi nešto slično da naprave. Pratimo se!
ReplyDeletePa da nisi preopširno ne bi meni uspelo;))
DeleteJaaaaaaao, mogu misliti! U pravu si, ne vredi objašnjavati, samo slikaj! A orasi? Ne pitaj, ja obožavam sve sa orasima. lešnik ne volim koliko orah, pa bi mi ova pita savršeno legla.
ReplyDeleteDobro..da znam..;)
DeleteEh, tetke su naše kraljice
ReplyDeleteDivna trpeza, i savršene fotografije. Tvoja torta mi izgleda odlično, a i ukras na stolu.
Hvala za divan post.
Ova pita(štrudla) je pravi mali raj. Ovakvo bogatstvo ukusa je za duboko poštovanje... To su oni, stari, kolači za pred goste, što bi se reklo. Pozdrav za tetku i njen domaćinski odnos prema gostima. Prijale su mi fotke iz njene vitrine sa posuđem... ja volim uvek da dzvirnem u kredence i sl.
ReplyDeleteCvijetići od salveta stvarno super izgledaju i zaista su prekrasan ukras...
ReplyDelete