Rolovana slatka peciva i prvi pokloni






Jeste, pokloni i poklončići, sitni i oni još sitniji, ali od srca, se spremaju...Ja sam za jednu malu devojčicu napravila traku za kosu, poprilično široku, da uši ne zebu, a da opet tufnasta mašna bude glavna.







Kad sam pre neki dan krenula ka kuhinji da spremim danima planiranu štrudlu s jabukama, palo mi je na pamet nešto drugo...isto vezano za slatko pecivo. Često ja tako na putu od dnevne sobe do kuhinje(10-ak koraka) isplaniram nešto...
Brzi "007 pogled" levo-desno-u frižider-u špajz.
Jabuke, cimet i suvo grožđe. Mleveni orasi i džem.
Spremih namirnice za dve različite stvari od istog testa.





A testo je ono koje ja najradije koristim za ove poslastice. I najlakše mi je za odmeravanje i volim jer ne idu jaja i neki dodatni sastojci koje uglavnom nemam uvek u kući.

Potrebni sastojci za testo:

5 šolja brašna
pola šolje ulja
šolja mleka
šolja vode
kvasac
3kašike šećera i 2 vanilina za slatku varijantu 
(ravna kašičica soli za slanu varijantu)

Moram da naglasim da sam ovakvo testo pravila i bez mleka, znači samo s vodom (kisela bi bila idealna,mada može i s običnom), i na taj način dobijemo posno pecivo.

Ovog puta sam napravila pola mere.
Kad sam zamesila testo i ostavila ga na toplom da nadođe, jedva sam stigla da izrendam dve veće jabuke za jedan nadev, i da u posebnom sudu izmešam dve kašike džema od kajsija sa 100 grama mlevenih oraha za drugi nadev.
Pre nadeva razvijeno testo namazala sam otopljenim puterom (oko 30 gr. ukupno za obe jufke)
Jedan deo sam filovala mešavinom džema i oraha, a drugi cimetom i rendanim jabukama. Preko peciva s jabukama sam posula i pomalo suvog grožđa, ali nije se zadržalo baš svako zrno kad je bilo sve pečeno.. pobeglo suvo grožđe svud po plehu... Ali nije me mrzelo da ga pokupim i namestim za slikanje;)



Ovo pecivo isprobali smo već i s nadevom od eurokrema. A verujem da bi i višnje dale lep, osvežavajući ukus

Eto, to sam tako, samo malo drugačije videla nedavno i kod Zokija 
ali kako nisam imala šećer u prahu a mrzelo me da ga meljem, nisam sve prelila onim njenim lepim providnim prelivom... to ću drugi put..




Ne, jelka još uvek nije okićena...

A nekoliko sjajnih kugli i figura DedaMraza tu se okolo motaju, jer nisu sa ostalim ukrasima prošle godine spakovani pa sam ih iskoristila da dam malo svečaniji ton ovim slikama..


I nije mi ni slučajno ovako nežno i sofisticirano trenutno u stanu.. pričala sam već o tome, to su samo mali detalji, sitnice koje diskretno nagoveštavaju da se bliži kraj godine.

Ja se verovatno neću baviti pravljenjem novih dekoracija, jer ih, ako hoću da budem poštena, imamo dovoljno. Kupovina novih takođe je isključena.
Vreme i materijal umesto za nove sitnice i ukrase sada radije usmeravam na sitnice koje mogu sama da napravim za poklon. Naravno, s iglama i vunom najradije se družim u poslednje vreme i u toj sferi imam najviše ideja... Pa šta od svega realizujem.. videćete verovatno...
Šta ne stignem.. nije ni bilo u planu :)


Naravno neki od predloga sa Bombonice  moram da isprobam. 

Znam da ste svi već čuli za tu slatku čaroliju koju ja lično doživljavam kao neku našu zajedničku blogobebu, kojoj smo se radovali i navijali za nju od samog početka. A početak je bila Barbarina ideja. I volja. I hrabrost. I istrajnost. I snaga.

Dakle, gde su slatkiši, tu sam i ja, makar se radilo o pravljenju ukrasa..

Poslednjih dana najradije slušam Balaševića.
Ne znam nekako...svi ti njegovi stihovi i sevdalinke, valceri i čitavi romani opevani u pesmi... jednostavno vas teraju da u nekom trenutku zadržite dah i upijete baš svaku reč teksta kao da je poslednja reč koju ćete čuti.

Uvek mi je teško da se opredelim samo za jednu od svih onih prelepih pesama... ali "Korzo" sam pre više godina imala na listi u kolima i silno se zabavljala slušajući je.
Zasmejavala sam ćerku kao i obično kad "pevam" dok vozim, znajući da samo ona u našoj porodici ima razumevanje za moju želju da povremeno "zapevam" iako to ne umem...
Marija.. ;*




Comments

  1. Predivan post! Puno svega ljepoga i dobroga si pripremila. Volim Balaševića. Često ga slušam u kolima. Kad se vozim sama, pjevamo zajedno :-) Neću zamaravati moje supotnike, da mi slučajno ne iskoće iz kola :-)
    Za praznike ću od tebe posuditi ovo rećenicu: Šta ne stignem..nije ni bilo u planu :)

    ReplyDelete
  2. Divan post, a i kolači... Moraću da probam ovak recept, jer se i meni često dešava da nemam sve u kući, ali ovo što si upotrebila obično imam! Ja poslednjih dana pečem jabuke sa lešnicima, cimetom, rumom i muskatnim oraščićem i mogu ti reći da baš uživamo u toj jednostavnoj poslastici. A tek kako miriše čitava kuća.... Najlepši parfem za mene!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam čula za te pečene jabuke s lešnicima i svim ostalim..verujem da je ukusno,a tek zdravo i aromatično..pravi miris za kuću;)

      Delete
  3. Ceo tvoj post je divno razigran i nekako praznican, mislim da ce jedna mala curica uzivati u toploj trakici za kosu, bas je lepa i nezna... a posluzicu se i jednim kolacicem dok uzivam u muzickom izboru.:)) Lep pozdrav i sretni praznici!:))) mah-mah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti,slobodno se posluži i uživaj..;)

      Delete
  4. Fotografije su ti krasne! Ova, gdje si fotografirala traku je uauu, i ova sa borovim storžem! A i traka je zaista super. Znaš šta, ovu rečenicu - .....nije bilo u planu...si odlično smislila, i ja ču je posuditi od tebe :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako,ako,samo napred...reći će neko da širim propagandu:ne dirajte me,uživam..;))))

      Delete
  5. Toplo, toplo, toplo...♥
    Kako ti umeš da ušuškaš svakog ko čita tvoje postove, da je to prosto neverovatno. Nije ni čudo što se svaki put iznerviram kada zakasnim, a.....čekam :)
    Danas mi je ovo specijalno leglo, ne zbog toga što si jedan dobar deo posvetila našoj "bebici" i zbog čega sam ti neizmerno zahvalna, nego...eto tako. :*
    Šta reći, osim HVALA TI ŠTO POSTOJIŠ ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kako si to zakasnila...nikad ti nije kasno da svratiš..;*

      Delete
  6. Jako lijepo, predivna je trakica, a ove ružice su mljac! Pokušala sam nešto slično neki dan, ali ne znam raditi s dizanim tijestom, uopće se nije diglo :( i ostale splačine :( :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malo vežbe i postaćeš stručnjak za peciva ;))

      Delete
  7. De me nađe :)
    Baš volim ovu pesmu!
    Savršenu traku si napravila, a već su nadaleko poznate tvoje kulinarske čarolije i veština da uživaš u svakodnevnim sitnicama.
    Bravo za tebe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala,Neno,ti me baš nahvali..drago mi je što sam "ubola" pesmu ;)

      Delete
  8. svega kod tebe; i ručnog rada i kolača i dekora!
    pročitala sam tvoj post jučer, ali sam bila preumorna za sastavljanje neke pametne rečenice. danas, ista priča, samo znam da mi se kolač sviđa (jer volim sve što je rolano) i da ja isto tako pjevam, što dalje od publike :)

    ReplyDelete
  9. Uživam dok čitam tvoje priče,prožete pesmama i receptima i radujem se unapred za tu devojčicu koja će dobiti taj lepi poklon...nekada su takvi,mali pokoni,pravljeni našom rukom, najlepši i najdraži..Topli pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, i ja isto mislim..najlepši i najdraži,naročito ako ih pravimo dragim ljudima..Pozdrav veliki,Zoko:)

      Delete
  10. Ti kad napišeš post i mi koji se javimo.prosto osećam kao da smo se svi kupili kod tebe na jedno slatko,mirisno i pevljivo popodne.Samo kafica,čini mi se malo bi nam bilo.Ko zna,možda se i svi mi jednom tako dogovorimo i sretnemo.Pozz
    Hvala za lepe trenutke.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Negujem želju za tim okupljanjem,pa će valjda i doći do toga...Hvala ti:)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts