Nedelja
Sunčana i šarena, prava majska...
Ona taraba što je rado slikam poslužila mi je da na nju okačim jednu heklanu torbicu koju sam započela pre mesec dana. Za moju ćerku je i nedostaje još postava koju uporno želim da odradim kako treba...
Osim heklanja, tu su i hlebni kuhinjski projekti koji su bili prilično uspešni...valjda...jer ostataka nema..
Jedan klasičan hleb bez ulja u testu. Samo je premazan maslinovim uljem.
A sledeći hleb je više kolač...Ali ma kako ga zvali, vredi truda. Pa ako vas ne mrzi isprobajte ga.
Hleb bez brašna
(Čim sam ga videla, odmah sam ga spazila...Na internetu, naravno)
Ja sam ga pravila od sledećih sastojaka:
150gr. ovsenih pahuljica
50gr. susama malo prepečenog
50gr. suncokreta
50gr. semenki bundeve
50gr. lana (nemlevenog)
po 50gr. seckanih lešnika i oraha
ravna manja kašičica soli
3-4 kašike maslinovog ulja
350ml vode (i malo više ako vam se učini da treba)
Sve sastojke treba izmešati i ostaviti smesu da odstoji pola sata (moja je odstojala i duže, recimo oko sat vremena..)
Zatim sam u podmazani kalup za hleb utisnula ovu smesu i pekla sve u zagrejanoj rerni oko pola sata na skoro najjačoj temperaturi. Istresla sam polupečeni, ali već formirani, hleb na rešetku od šporeta i nastavila da pečem još oko dvadesetak minuta.
Malo se mrvi ali nije nam smetalo. Odličan je s nekim mlečnim namazom.
(Originalni recept)
A dok se hleb peče, ovo je nešto kao poslastica na brzinu...Kad su samo jagode nedovoljne.
Imala sam gošću i htela sam neki vizuelni fazon u činijici, pa sam upotrebila izmrvljene moje kolačiće za po dnu činije, preko naseckala jagode i sve prelila skuvanom kašicom od brašna, šećera i maslaca na mleku (kao za ledene kocke, samo malo ređe). Može i puding iz kesice, ako vam je lakše. Ja nikad nemam puding u kući..pa eto.
Hlađenje je ovde najveći problem jer traje bar dva sata. To ako ste nestrpljivi. Ako niste, super.
I konačno je pravi recept, tj. odnos sastojaka u našoj kući ustanovljen, kad je reč o, ovde već dobro poznatom, keksu. Bili ste u pravu, drugari, što se tiče čokolade..valja malo crne naseckane...malo suvog grožđa, lešnika i ovsenih pahuljica...
I jaka crna kafa...
Eto, to su detalji koji su doprineli da ova nedelja bude jedan opušten, šaren i dobar dan.
Ili meni sluške ne rade ili se nešto gadno izbagovalo, ali....nema veze. Znam ovu stvar pa je pevam u sebi i uživam u suncu i lepoti sa slika. Danas opet....kiša :(
ReplyDeleteHmm..ovolika kiša...pa neću da im oprostim restrikcije vode letos...ako ih bude, kao i svake godine..
DeleteHocu zlatni dan suncem okupan! Hvala ti na ovom budjenju uz Biseru,u ovaj sivi dan kišom okupan:))Biće ovo kućna nedelja.Ljubac
ReplyDeleteJa imam cele nedelje u najavi poslove na otvoremom...šta da se radi..:*
Deletebaš krasna nedelja kod tebe.
ReplyDeletekod nas je vrijeme bilo "divno"...od onih dana kad jave iz hitne da je bio povećan broj infarkta i moždanih udara.
Da, znaju da budu teški ovi divni dani..;))
DeleteDivan post, prelepa torbica, pozdrav Ivana
ReplyDeleteHvala ti, Ivana..
DeletePredivna nedelja :) Uzivala sam citajuci a i gledajuci ove divne fotkice. Ovaj hleb bez brasna je super, ma, sve mi se svidja. <3
ReplyDeleteTaj hleb je stvarno dobar ;))
DeleteKrasna nedelja
ReplyDeletelp Tamara
Hvala, pozdrav i od mene ;)
DeleteMi smo juče imali prelep dan, ovde u Kanadi se slavio Majčin dan i mom mužu je bio jubilarni rođendan sa decom i familijom smo baš uživali. Slike su, kao i uvek,prelepe.
ReplyDeleteDrago mi je zbog vašeg slavlja..Verujem da je bilo veselo..Pozdrav:)
Deletefini kolaci, bas bih sad nesto s jagodama :) Torba je odlicna!
ReplyDeleteŽao mi je što ti nisam bliže što se tiče kolača ..;)
DeleteAjme,ajme....Zaredala ti sve što ja volim:torba,domaći kruh,kolač sa sjemenkama i desert s jagodama...Di ćeš ljepše nedjelje...Vjerujem da si uživala u mirisima i okusima :))))
ReplyDeletePa uglavnom ugađam drugima...mada uživam i ja uz njih u ukusima ;))
DeleteTvoje fotografije nekako "mirišu". Ne znam kako ti to polazi za rukom, al da znaš da čarolija uspeva :D i ja sam uvek nekako gladna nakon čitanja ;)
ReplyDeleteVeliki pozdrav za kreativno Pomoravlje iz Šumadije :)
Pomoravlje otpozdravlja..;))
Deleteja niti ne znam kad je nedjelja, skužim tek kad djeca ne pođu u školu :D kod nas veliki poslovi, pa radno ljeto, tako da nema nedjelje do 10og mjeseca.
ReplyDeletea kod tebe... to je već neka druga priča. uživajte!
Ali zato će posle sve muke biti uživanja, fotkanja, ispijanja kafe na tremu, dekorisanja, aranžiranja....već vidim ;))
DeleteDivim se ovim majskim šarenim fotkama! Kod tebe nedelja stvarno zasluži svoje ime :-)
ReplyDeleteU pravu si...trudimo se da nedelja bude nedelja..:)
DeleteOpet puno uživam u tvojim fotografijama. Ali i hruh bez brašna zvuči odlično! Evo, prepisala sam si recept, Hvala :)
ReplyDeleteSvideće ti se sigurno..Prijatno! ;)
DeletePa to su bas bili zlatni dani kod tebe. Ovaj hleb je bas nesto sto mi treba, pinujem ga. A od jagoda ovih dana planiram i ja da uradim nesto u casi, kao neki parfe. Javljam kako je ispao!
ReplyDelete