Neobavezna šarena tortica
Volim kad napravim tortu baš onako kako sam zamislila. Ne uspeva mi to baš uvek. Uglavnom mi se izmigolji početna ideja i ode u sto različitih pravaca. Rezultat je nekad iznenađenje i za mene samu.
Zamislila sam ovog puta ove šarene kuglice preko jednostavne prelivene čokoladne torte. Ponela sam je na jedno venčanje jednog vrelog dana i sve što sam od tog dana očekivala je da mi se torta ne "smulji" (otopi).
I nije se smuljila.
Recept
Potrebni sastojci:
Kora:
4 jaja
100gr. šećera
70gr. čokolade
150gr. maslaca
vanilin šećer
4 kšike brašna
kašičica praška za pecivo
Fil:
500ml. slatke pavlake, 200gr. čokolade, kašika šećera u prahu
Glazura za tortu:
100gr. čokolade
200ml slatke pavlake
Dekorativne kuglice kakve želite (ručno pravljene ili kupljene Rafaelo, Ferero..)
Postupak:
Umutila sam žumanca sa šećerom, dodala im otopljen maslac i čokoladu, zatim brašno i pr. za pecivo.
Posebno umućena belanca dodati na kraju i lagano sjediniti.
Pekla sam dve ovakve kore u okruglom kalupu prečnika 25cm oko 40 minuta na 180-200stepeni. Pečene i ohlađene kore presekla sam popreko i dobila ukupno četri korice.
Za fil sam na laganoj temperaturi otopila slatku pavlaku i izlomljenu čokoladu sa šećerom. Ostavila sam sve da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa zatim i u frižideru oko 2-3 sata.
Nafilovala sam korice i celu tortu spolja.
Dekorativne jestive kuglice ili Popsevi
Htela sam jestivu i pre svega ukusnu dekoraciju pa sam se odlučila da to budu šarene kuglice ili popsevi (kako se valjda stvarno i zovu).
Njih sam pravila prvi put i to po receptu na koji sam prvo naišla. Posle toga videh da se prave na bezbroj načina... sa keksom, fondanom, napolitankama...
Dakle, ja sam za njih pekla koru od sledećih sastojaka:
2 jaja(posebno mutiti belanca, posebno žumanca)
u umućena žumanca dodati
10 kašika brašna
4 kašike vode
4 kašike ulja
7 kašika šećera
1 kašika kakaa
1 vanilin
kašičica pr. za pecivo
Sve sjediniti sa umućenim belancima.
Ispeći koru u kalupu (15x20 - otprilike). Pečena je za 20ak minuta. Ohladiti je pa usitniti rukama na što sitnije komade.Izmrvljenoj kori dodati
3-4 kašike eurokrema ili nutele i
2 kašike mleka ili kuvane kafe (šta više volite).
Sve lepo umesiti i oblikovati kuglice. Stavila sam ih u frižider na pola sata, a onda nastavila sa ukrašavanjem. Pošto mi kuglice nisu trebale za klasične popseve(na štapiću) ja sam svaku bušnula čačkalicom da bih ih lakše uranjala u otoplenu glazuru (oko 70gr.čokolade i 50gr. margarina) a odmah zatim i u šarene bombone. Te čačkalice sam zabola u stiropor i ostavila po strani da se kuglice potpuno osuše. Znači treba vam čačkalica onoliko koliko ima kuglica :)
Dok se dekoracija odmarala, otopila sam na laganoj temperaturi čokoladu i slatku pavlaku za glazuru, pa je toplu prelila preko nafilovane torte.
Šarene kugle rasporediti pre nego što glazura počne da se steže (znači, imate 5-10minuta)
A onda namazati i nokte, ako nismo zaboravili kako se to radi...
I da, nemam pedeset već deset "jedva noktiju", nego sam morala prvo sve lakove da iznesem i prepustim ih Marijinom stručnom oku.
Rekoh, da l' da se bućnem i ja... ili da produžim svojim putem sa sve tortom...
Produžila sam i nisam pogrešila ;)
Mmmmmmm... i ja bih jedno parče! Mnogo lepo izgledate u paketu! :)
ReplyDelete:) Rado bih te ugostila.. :*
DeleteInspirativna kao i uvek i prelepa... i torta i ti .A tenda sa ružama-to nisam videla- medeno :)
ReplyDeleteHvala, Cale, tenda je em korisna, em prelepa.. i ja prvi put videh.
DeleteTorta je predivna, ali moram reči, da si ti zvjezda fotografije. :-) Ako je Marija odabrala lak za nokte, sigurno se "u nulo" slagao sa popsikama na torti. .-)))
ReplyDeleteMalo sam se maskirala tog dana ;)) Hvala:*
DeleteMmm odlicno izgleda!
ReplyDeletehttp://www.adelaacanski.com/
kako si ljepa Sandra :) Ti, tortica i prekrasna tenda, sve je to kao jedan divan sunčan dan.
ReplyDeletetorta puna petica :))) ali ti si carica na sliki:))) rjeka ce da saceka a slavlje je bas onog trena:))) tenda je kao neki cvjetni san:)))
ReplyDelete