Doboš torta







Moja Doboš torta je uvek četvrtasta, baš kao baba Verina. Samo što je ona sekla led još tanje. Šećerna glazura kod nje se zvala led. Nikad nije gledala na sat i žurila da je završi. 
Kroz otvorena vrata šarenele su se Lepe Kate, sivela se kaldrma i zelenela trava. Zavese su bile sitnog cvetnog dezena. Kroz te zavese nazirala se svakodnevica u vidu bunara, šupe, korita u travi i dosta veša na žici. Ljuljaška ispod jabuke umirena i prazna. Sedela sam na hoklici i bez treptanja gledala u šporet. Volela je kad sedim tu pored dok je pravi. Pružala mi je viškove šećerne glazure. Odbijala sam kao nešto najužasnije taj tvrdi šećer. Uživala sam gledajući. Uživala sam kad sam je prvi put napravila. Uživam svaki put kad je pravim. Ona za mene nije samo torta. 

* * *

Ovo je recept za jednu manju Doboš tortu, kakvu poslednjih godina češće pravim od one regularno velike koja je samo udvostručenih količina sastojaka. 

Na blogu je do trenutka objave ovog posta već postojao recept za Doboš tortu i ako ste nekad naišli na njega, želim da vas obavestim da taj post više ne postoji na ovom blogu. Kako mi se nisu dopadale tadašnje fotografije koje sam napravila u nekim kasnim večernjim satima kada obično i pravim ovu tortu, taj post sam zamenila ovim. Takođe je u međuvremenu kod mene došlo i do izmena u samom postupku pravljenja i namirnicama koje koristim, tako da je stari post postao suvišan.

Potrebni sastojci

Korice
12 jaja
12 kašika šećera
12 kašika brašna
(pek papir, dva tanka pleha za Doboš tortu dimenzija otprilike 25x30)

Fil
4 jaja
8 kašika šećera
100g crne čokolade
150g putera
vanila (po želji)
(mkser, posuda za kuvanje na pari, žica za mešanje fila)

Šećerna glazura
15 kašika šećera i na vrh noža putera
(posuda za topljenje šećera, dva oštra nereckava noža, ringla ili rešo, čista stara krpa ili platno)


Postupak

Sve namirnice pripremite, odmerite i ostavite na sobnoj temperaturi nekoliko sati pre početka pravljenja torte.

1. Kuvanje fila
Jaja penasto umutite sa šećerom, a zatim ih stavite da se kuvaju uz neprestano lagano mešanje žicom.
Ako za kuvanje koristite šerpu na šerpu, vodite računa da dno gornje posude u kojoj su jaja, ne dodiruje površinu vode koja vri u donjoj posudi. Voda treba lagano da vri.
Krem od jaja je već posle 7 do 8 minuta skuvan, a ako ocenite da još nije dovoljno, produžite kuvanje za neki minut. Sklonite zatim šerpu s kremom sa ringle i dodajte čokoladu izlomljenu na komadiće. Promešajte dobro žicom dok se čokolada skroz ne otopi u vrućem kremu i zgusne ga još malo. Skuvani krem treba da je gustine vrlo gustog meda. Dodatno kuvanje posle dodavanja čokolade uglavnom nije potrebno, ali to sve zavisi od više činilaca kao što su kvalitet svih upotrebljenih namirnica, tip posude-šerpe, odnosno debljine njenog dna, temperatura u prostoriji itd.
Krem ostavite po strani da se hladi pokriven čistom krpom i povremeno ga promešajte žicom.
Kad se krem ohladi dodaje ga kašiku po kašiku u maslac koji ste prethodno dobro umutili mikserom. Dakle, dodajte kašiku krema u maslac, pa mutite, pa još jednu kašiku.. i tako sve dok ne upotrebite sav skuvani krem od jaja.

2. Pečenje korica
Za pečenje četvrtastih korica kakve sam ja pekla, koristite dva jako tanka pleha dimenzija oko 25x30cm. Ovakvi plehovi mogu da se kupe i namenjeni su baš za Doboš tortu i slične torte tankih korica. Ako nemate mogućnost da koristite ovakve plehčiće, upotrebite neke malo dublje ali približnih dimenzija. 
6 komada pek papira isecite na dimenzije dna pleha.
Za dve korice mutite 4 jaja sa 4 kašike šećera i 4 kašike brašna kao za svaki patišpanj od jaja. 
Prvo kratko umutite belanac, dodajte mu šećer pa mutite do čvrstog šama, zatim dodajte žumanac i kratko mutite. Na kraju dodajte brašno i vrlo lagano ga umešajte.
Umućenu smesu za korice rasporedite na dva pleha, poravnajte je i pecite jednu po jednu koricu. Pek papir nije potrebno podmazivati. Svaka korica peče se 8 do 10 minuta na 180 stepeni rerne koju ste prethodno ugrejali na tu temperaturu.
Ponovite postupak i sa preostalim jajima, odnosno koricama.
Kad ispečete svih šest, podelite svaku na pola, tako da dobijete 12 komada.  
Prilagodite vreme i temperaturu pečenja svojoj rerni.

3. Filovanje
Filujte sve korice osim poslednje koja je na vrhu, po kojoj treba da se razlije šećerna glazura i koja treba da bude najidealnije od svih pečena. Dakle, za odozgore izaberite najlepšu koricu (uvek postoji lepša ako ne najlepša korica). 
Vodite računa da vam fil potraje za mazanje svih korica.
Namazane korice možete na pola sata ili sat pritisnuti nekim težim plehom ili daskom tako da se torta lepo poravna pre glazure koja je na redu.

4. Glazura od šećera
U posudu sipajte šećer i stavite je na neku srednju temperaturu ringle da se šećer polako topi.
Ne udaljavajte se za to vreme mnogo od šporeta, ne zato jer se šećer brzo topi, već zato jer možete lako zaboraviti šećer na uključenoj ringli, a onda se šećer posebno brzo topi.
Šećer će se prvo zgrudvati u vrlo neuglednu ušećerenu masu. Samo strpljivo dalje. Mešajte (kašikom najbolje).
Uz povremeno mešanje šećer će se topiti desetak i više minuta dok ne zaliči na glatku glazuru lepe prozirne smeđe braon boje. Na samom kraju kad se već nazire kraj i kad su sve šećerne grudvice otopljene ne prestajte sa mešanjem.
Pre samog izlivanja šećera preko torte dodajte mu onaj komadić putera i još jednom dobro promešajte. 
Glazuru izlijte po površini torte i kašikom ili nožem se pomažući, rasporedite je po celoj površini. Radite ovo brzo. Nema uopšte veze ako malo šećera iscuri i po obodima torte. Radite sve ovo opušteno i staloženo. Panika mnogo ne pomaže, a šećer se vrlo brzo hladi. Potrebno mu je čitavih pola minuta da se stvrdne (olala) i to je to. Posle toga više nema razlivanja. Šta ste razlili, razlili ste. A razlili ste svoju (možda prvu) glazuru za Doboš i mnogo je volite.
Posuda i pribor koje ste koristili i zaprljali šećerom lako se peru. Potrebno je samo naliti ih toplom vodom i pustiti da se zaostali šećer otopi u vodi.

5. Sečenje glazure
Uključite jednu ringlu na najjaču temperaturu i na nju položite oštrice dva pripremljena noža. Kad se noževi dovoljno dobro ugreju počnite da sečete šećer. Veličinu komada torte, tj. razmak između rezova odredite po svojoj želji.
Naizmenično secite šećer jednim pa drugim nožem, dakle dok jednim nožem sečete, drugi se greje. Dok ovo radite očekujte prilično dima u kuhinji, zato otvorite prozor. Ne pokušavajte da odjednom pravite dugačke poteze nožem. I ne pritiskajte jako već lagano, jer šećer inače puca (ok, nije strašno ako negde i pukne, to se na kraju ne uočava mnogo i ne utiče na ukus).
Sečenje šećerne glazure može da potraje po 30 i više minuta. Zato pustite omiljenu muziku.
Posle svakog povlačenja nožem po površini šećera na nožu ostaje lepljiv šećerni trag. Zato oštricu istog momenta brišite u neku staru i čistu pamučnu krpu koju posle pravljenja torte možete i da bacite (svi imamo tu staru krpu), ali se ovako uprljana krpa i lepo opere, čisto da znate.



6. Ukrašavanje torte
Tortu po obodima namažite kremom ili šlagom po svom izboru. Možete to uraditi i sa filom kojim ste filovali ovu torta, ali to samo u slučaju ako ste skuvali veću količinu fila. Ja bih za tu situaciju skuvala fil od barem šest jaja (i 12 kašika šećera, 150g čokolade i 200g putera).





Doboš torta stvarno nije ona koju često pravim. Rezervisana je za lepe povode i hladniji period u godini. To je upravo ovaj period koji nam je pristigao. Još jedan razlog više da mnogo ne tugujemo za toplim vremenom. 
Napravite svoju Dobošicu i uživajte sa dragim ljudima. Možete je seći kako god hoćete, napraviti od koliko god želite jaja i korica, odneti na poklon jer je zgodna za transport. 
Možete je poslužiti i u krevetu za doručak ako ocenite da je zgodno. 












Comments

  1. Dali je to bila telepatija? :-))) Tvoja je bolja a i lepša, nego moja. :-)))

    ReplyDelete
  2. Baš je lepa draga! Moje uspomene na ovu tortu potiču od komšija koji su se doselili u naš soliter kad sam imala oko 11-12 godina. Fini ljudi, nečujni i skromni i dvoje dece koja po ceo dan vežbaju klavir, a deli nas samo jedan zid. Onda dečak počne da vežba čelo... Pozovu oni mene tako jedne godine na rođendan te devojčice i tada se doboš torta i ja sretnemo po prvi put. Ona okrugla, sa savršeno izlivenom šećernom glazurom unutar koje se provide tanke kriške narandže i ja fascinirana i zanemela jer takvu tortu videla nisam... Odavno je nisam pravila jer nije pri vrhu liste omiljenih u mojoj kući, ali fascinantna je još uvek!

    ReplyDelete
  3. Divne uspomene, i još bolji recept!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts