Jabuke u šlafroku
Stvarno nisam do pre neki dan znala da se ove jabuke tako zovu. Nema ni veze. Preukusne su pa mi je svejedno, a i baš cenim nemački jezik. I sviđa mi se taj prevod spavaćice, penjoara ili kućne haljine.
Recept je pretpostavljate, jednostavan, i trebalo mi je čitavih dvadesetak minuta da sve završim.
Potrebno je
2 krupnije jabuke
1 jaje
4-5 kašika brašna (najbolje po pola mekog i oštrog, ali ne mora)
1 vanilin šećer
kisela voda
ulje za prženje
malo šećera u prahu i cimeta ako volite
Izmešajte žicom jaje, brašno, vanilin i kiselu vodu. Kiselu vodu postepeno dodajte ostalim sastojcima tako da dobijete vrlo gusto testo za palačinke.
Jabuke oljuštite pa im izdubite sredinu od semenki. Postoji posebna spravica za to, pa ako je imate biće vam jednostavno. Ako je nemate isecite prvo jabuku na kolutove pa jedan po jedan kolut obrađujte nekim špicastim nožem.
Kolutovi jabuke treba da su od pola do jednog centimetra debljine.
U tiganj sipajte ulja do pola centimetra dubine (nije potrebno duboko prženje) i stavite ga na ringlu da se ugreje.
Jabuke uvaljajte u testo i spuštajte u zagrejano ulje da se kratko prže s obe strane.
Pržene ih iz tiganja vadite na papirnu salvetu. Pospite ih šećerom u prahu i cimetom..
Kao što se na slici vidi, uz ove obučene jabuke sam jednog jutra spremila i palentu ali na malo drugačiji način. U šerpu s vodom pored palente, maslaca i soli, kako inače radim, dodala sam i kašiku vlašca pa sve zajedno skuvala. Svidela nam se ova interesantna aroma u inače ukusnoj palenti. Iskreno preporučujem da probate. Dakle, po uputstvu sa kesice skuvajte palentu i dodajte joj vlašac
Palenta je bila podloga za prženo jaje jer je doručak bio bez hleba.
Nema što nema kod tebe. :-)
ReplyDeletePrviput sam ih jela na dočeku nove godine u Holandiji i odmah sam ih zavolela. Divno si ih napravila
ReplyDeleteHvala <3
Delete