30.01.2018.

Lazanja i Čizkejk




Lazanja




Potrebno je 
(za lazanje od 4 reda u posudi dimenzije otprilike 25x20cm)

lazanje (pakovanje od 250g)


Za bešamel

50g putera
dve kašike brašna
600ml mleka
so i začini po želji
150g kačkavalja

Za crveni sos

srednja glavica luka
300-350g mlevenog mesa
oko 100ml paradajz sosa ili 2 sveža paradajza
ulje, so, peršun i biber

po želji mocarela i parmezan za posipanje


Postupak:

Sitno iseckanu glavicu crnog luka propržite na malo ulja. Dodajte zatim mleveno meso i paradajz i kuvajte sos oko 20 minuta na umerenoj tempereaturi ringle. Na kraju ga posolite i začinite peršunom, pa poklopljen ostavite po strani do filovanja.

Za bešamel sos u posudu na slabu temperaturu ringle stavite puter da se ugreje. Sipajte brašno i mešajte da se vrlo kratko prži ali da ne izgori. Nalijte mleko i uz pomoć žice za mućenje mešajte bešamel koji će polako da se zgusne.
Vrlo je bitno da kontrolišete temperaturu ringle koja treba da je umerena, ali ako je ringla slaba i vidite da se fil ne steže pojačajte je koliko treba.
Posle desetak minuta bešamel je skuvan. Posolite i začinite začinima koje volite.
Izmaknite s ringle i odmah umešajte narendani kačkavalj.

Postupak ređanja je sledeći:
po dnu pekača rasporedite prvo malo crvenog sosa
lazanje
bešamel (da prekrije lazanje potpuno)
po malo crvenog sosa
lazanje
bešamel..
i tako do kraja

Pecite na 200 stepeni oko 40 minuta ili koliko je potrebno u skladu s jačinom vaše rerne. 
Pri kraju možete mocarelu da rasporedite preko svega i ostavite da se u isključenoj rerni samo otopi.
Parmezan poslužite u toku serviranja.





* * *

Ne bih da propustim da spomenem i to da sam neke kafe tokom januara pila sa većim zadovoljstvom. 


Znate da se časopisi obično uz kaficu listaju. Blog Kototamo je sa nekim svojim receptima krajem prošle godine gostovao u Bazaru, a od pre neki dan je i ona fina Pita iz tiganja u Blic ženi. 



Sad samo još da se zahvalim svima što čitate ovaj blog jer bez toga ništa ne bi bilo. Stvarno sam srećna.


Čizkejk



Ovaj čizkejk je varijacija na Voćni kolač od sira i svima nam se dopao. 
Pekla sam ga na podlozi od plazma keksa (300g) i omekšalog putera (120g) koje sam sjedinila u mrvičastu masu i utapkala po dnu papirom za pečenje obloženog kalupa.

Smesu od sira sam umutila od:

4 jajeta
2 vanilina
2 kašike limunovog soka
100g šećera
125g omekšalog putera
400g Ella sira
300g kisele pavlake
3 kašike griza 




Pekao se oko 30 minuta na 200, a zatim još 30 minuta na 180 stepeni rerne. Ostavila sam ga onda da se u isključenoj rerni ohladi.
Vi prilagodite dužinu pečenja jačini svoje rerne.
Voće koje želite rasporedite preko ohlađenog kolača.








4 коментара:

  1. Sličice me mame da se isti čas uhvatim kuhače, a fenomenalni tekstovi me uljuljkaju u osjećaj da se odnekud, oduvijek znamo :). Vi ste čudo :)

    Budući da me ovaj put i cheese mami ;), molim za pomoć kakav je to Ella sir? Jel bliži svježem kravljem siru ili pak sirnom namazu kao što je Philadelphia (ja bih bubnula Sirko, ali ipak je Philadelphia tamo neki poznati grad a za Sirko samo neke izgubljene generacija znaju hehe)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Aka možete da nađete mladi nesoljeni kravlji sir to bi bilo idealno, ali ja sam koristila i Philadelphiu, i ABC i neke nalik Sirku.. Pozdrav!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...