Nokle






Prvi u nizu testenina koje nameravam da pravim u narednom periodu su nokle.
Meni su one nešto između paste i knedli.
Vrlo su meke i brzo se spremaju.



Za dve veće porcije potrebno je

200ml vode
40ml ulja ili kašika i po masti
ravna manja kašičica soli
70g mekong brašna
70g oštrog brašna
3 kašike kukuruznog brašna
1 jaje

I još brašna za posipanje radne površine i testa tokom formiranja.


U šerpici prokuvajte vodu, ulje i so. Sklonite s ringle pa umešajte brašno tako da masa ne bude grudvasta. 
Ostavite to da se ohladi, pa u ohlađenu smesu umešajte jaje.
Brašnjavim rukama formirajte testo u oblik valjaka (prečnika 1,5cm) pa ga isecite nožem na komade otprilike 2 do 3cm dugačke.
U svaki komad utisnite viljušku pa formirajte uobičajen oblik nokli.
U posoljenu ključalu vodu ih spuštajte i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Testo će biti skuvano vrlo brzo. Rešetkastom kašikom vadite ih iz vode na tanjir.
Smrznite višak nokli pa ih naredni put smrznute spustite u ključalu vodu i skuvajte na uobičajen način.



Za nadev sam ovog puta spremila na vrlo malo ulja kratko uprženi seckani mladi luk sa susamom. Parmezan preko je uvek dobar izbor.







Comments

Popular Posts