Novembar




Svake godine nakon što proslavimo, da ne kažem obavimo, slavu imam neki neprijatan osećaj da mi žene nismo uopšte normalne. Ove godine se i moja kičma žešće pobunila protiv svih naših uobičajenih slavskih manira, koji uključuju dovlačenje rezervnih stolova, stolica, paketa pića i svih ostalih namirnica.
Jasno je da smo mi uvrnute generacije koje same sebe siluju, i kao takve izumiru. I nije mi žao. 
Naći će ove nove generacije već neki manje bolan način da se svi dragi i bitni ljudi tokom godine okupe, možda ne svi odjednom ali na primer pojedinačno, češće i uz manje prejedanja i gomilanja hrane. A sveci da ostanu u krugu porodice. 

Ne, ja ne skrnavim već gledam šta se radi, u kom pravcu sve ide i otprilike dokle će tako moći. Sa jednakim poletom krenem svake godine da spremam slavu, a onda na dan slave izbečeno trčim da perem zube i presvlačim flekavu bluzu, usput brišući prašinu, pre nego što prvi gosti pozvone.

I da, iz mene govore sve žene koje unezverene stoje negde na polovini prazne uluce Svetog toga i toga, koje više ne mogu da se oslone ni na starije ni na mlađe ukućane, jer jedni više ne mogu a drugi nemaju vremena.






U međuvremenu, kuhinja radi punom parom.

Slatko poluintegralno pecivo sa cimetom i džemom


Potrebni sastojci

oko 550g belog brašna
100g ovsenih pahuljica
pola kocke svežeg kvasca
150ml toplog mleka
100ml tople vode
1 jaje
1 žumance
120ml ulja
3 kašike šećera
1 kašika vanila ekstrakta ili kesica vanilin šećera



Postupak

Umesite meko testo tako što u činiji prvo sa svim ostalim sastojcima izmešate 200g brašna i 100g ovsenih pahuljica, a onda postepeno dodajete brašno uz stalno mešenje na pobrašnjenoj podlozi.
Ostavite onda testo da pokriveno krpom paraste oko pola sata na toplom mestu.
Naraslo testo podelite na dva dela i svaki pojedinačno razvijte oklagijom na debljinu od nekoliko milimetara.
Filujte nadevom po želji.
Ja sam jedan deo namazala džemom a drugi mešavinom otopljenog putera(40g), 2 kašike šećera i 3 kašike cimeta.
Uvila sam tako filovano testo u rolat koji sam zatim presekla uzdužno na pola. Dobijene dve polovine sam celom dužinom uvila kao spiralu, složila u pleh i namazala preko žumancetom. 
Pecivo se peklo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. Ostavila sam ga zatim da još malo odleži u isključenoj rerni.
Šećer u prahu preko nije obavezan ali mi je tako zimski..




Grašak

To je jedan za mene neprevaziđeni klasik koji nešto zadnjih godina zanemarujem. Ali neću više. Naročito ovako tradicionalno sa pilećim batacima i karabatacima, ni redak ni gust, taman kako treba.


Od sastojaka je potrebno

kesa smrznutog ili 400g svežeg graška
3 kompleta pilećih bataka i karabataka
vela glavica crnog luka ili nekoliko manjih
nekoliko čenova belog luka
nekoliko šargarepa
veza peršuna
ulje, so, biber, aleva paprika i drugi začini po želji
2-3 kašike mlevenog lana (služi umesto brašna za gustinu graška, ali nije obavezan)

Postupak

Na ulju kratko ispržite sitno nasečen crni i beli luk i šargarepu nasečenu na kolutove.
Dodajte tome meso, posolite ga i pržite uz mešanje na jačoj temperaturi ringle kratko, tek da uhvati malo boje (a ne pregori). Dodajte onda grašak i nalijte vodu koliko je potrebno da se grašak prelije. Kuvajte sve oko 30 do 40  minuta, zatim začinite i dodajte peršun i ostale začine, kao i mleveni lan, pa još samo minut, dva kuvajte. 
Ostavite skuvani grašak poklopljen do serviranja.











Comments

  1. Ko zna, dali će mladi uopšte slaviti sve te blagdane u krugu porodice... Neka se druga vremena spremaju. :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts