Posna Lenja pita




Stvarno mnogo cenim jednostavne recepte, posebno u vreme praznika kad sve puca i sija od glamura i trke za neviđenim. 
To je i vreme kad se sprema jelo više za svaki slučaj, pa i sama to radim..



Posna lenja pita je samo jedan od mnogih prezanimljivih recepata koje ste ovog decembra poslali na Gorenje nagradni konkurs Slavimo zajedno. Moja dužnost i zadovoljstvo je bilo da odaberem najbolji i pripremim ga na svom blogu. Doduše, nije baš bilo lako pored onoliko dobrih i ukusnih recepata.
Kako je ova druga faza konkursa od ukupno tri, bila vezana uz slavu Sveti Nikola, svidelo mi se da i sama isprobam nešto mnogo dobro a posno. 



Opredelila sam se za kolač svima nama dobro poznat i čuven kao nešto što nas sve podseća na zimu i toplu sobu kojom se širi miris jabuka i cimeta, ali isto tako dobro miriše i na one davne najduže letnje raspuste kod babe i dede na selu. 

Sa zadovoljstvom vam predstavljam recept koji je poslala Violeta Bokan i na taj način ponela titulu Najbolji recept Gorenje nagradnog konkursa za decembar, osvojivši vrednu nagradu.
Posna lenja pita da posnija ne može. Videćete, ništa manje ukusna nego mrsna verzija ovog kolača.



Posna Lenja pita

Potrebni sastojci


za testo

2 šolje brašna
2 šolje griza
1 šolja šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo


za fil

1,5kg očišćenih i narendanih jabuka 
1 šolja šećera
1 vanillin šećer
1 narendana korica limuna
2 kafene kašičice cimeta

šećer u prahu za posipanje pečenog kolača



Postupak

Prvo pripremite fil. 
Pomešajte narendane jabuke sa ostalim sastojcima za fil.

Sve sastojke za testo zatim umešajte u jednoj vanglici, pa od ukupne količine izdvojte jednu šolju sa strane. 
Na dno posude u kojoj će se kolač peći pospite polovinu smese za testo koja je ostala u vanglici. Potapkajte rukom da se sve lepo izjednači.
Preko prvog sloja testa rasporedite polovinu pripremljenih jabuka.
Preko jabuka ide druga polovina smese za testo a onda i ostatak jabuka.
Preko svega pospite onu jednu šolju smese za testo koju ste na početku izdvojili. Sve dodatno izravnajte i ostavite da odstoji 10ak minuta pre pečenja.
U ugrejanoj rerni na 200 stepeni pecite pitu 40 minuta.  Kad lepo porumeni, pospite je šećerom u prahu i pokrijte krpom. 



Najbolje je da ova lenja pita odstoji preko noći ili barem nekoliko sati pre služenja. Ovo je vrlo bitan korak i po meni je ovo druga, jednako važna etapa pripreme ovog kolača, koji tek tada dobija svoju završnu izvanrednu formu ukusa i mekoće. Dakle, preporučujem da se pravi na primer uveče za sutra.





* * *

Ja sam naravno malo dodatno eksperimentisala sa zadatim sastojcima. 
Ako pomešate šolju brašna, šolju griza, pola šolje šećera, vanilin, pola praška za pecivo i dve rendane jabuke, pa sve to umesite dobro, možete da tako dobijeno testo kašikom rasporedite po pek papiru i ispečete kolačiće željene veličine. Ja sam pre pečenja odozgore posula seckane lešnike. Pekli su se 15 minuta. Fantazija.







Hvala svima koji su učestvovali na konkursu ali moram da vas podsetim da igra još uvek, i tokom januara, traje. Ne oklevajte, šaljite recepte jer Gorenje, vredne nagrade vas čekaju.










Comments

  1. Aha, to je atomska pita bez zalivanja. Mene tu najvise cudi kako si uspela da tako tezak i vlazan kolac prebacis na stalak sa ogradom.

    ReplyDelete
  2. Odlična pita.Srećnu Novu godinu i sve najbolje od srca Vam želimo moja porodica i ja-Vesna

    ReplyDelete
  3. Pekao veceras za sutrasnju slavu. Sledio sam recept u potpunosti i kad sam pitu izvadio iz pecnice jos uvek Je gornji sloj ( ona zadnja solja praskaste smese) bio suv. Posuo sam pitu secerom I pokrio krpom. Nadam se da ce do sutra sve biti lepo I sjedinjeno.

    ReplyDelete
  4. Samo jos ako mogu da dodam, ne razumem kako ce se testo povezati bez ikakve masnoce I tecnosti? Koja je funkcija praska za pecivo u praskastoj suvoj smesi? Hvala puno I sve najbolje

    ReplyDelete
  5. Na kraju Je ispalo fenomenalno! Moram priznati da mi Je celi proces bio pomalo nelogican I izgledalo Je da Je recept nepotpun ali nisam bio u pravu. Pita Je izuzetnog ukusa I svimal se puno Dopala. Hvala puno na ovom interesanom receptu!

    ReplyDelete
  6. Poštovanje! Možete li mi reći koje su mere šolje? Mala (nekadašnja za kafu), srednja (don kafe) ili velika neka od 250-300 ml? 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Recimo šolja od Don kafe :)

      Delete
    2. Hvala najlepše 😂😍 Tako sam i stavila i upravo je degustiramo, savršena je!

      Delete

Post a Comment

Popular Posts