Lazanja tart







Prvi ovogodišnji recept je nastao kao posledica višednevnog prazničnog prejedanja, odnosno prepunog frižidera koji se, kako dani odmiču, prazni, pa u šerpicama, činijicama i tacnama pokrivenim aluminijumskom folijom ostaje od svega po malo. 

Meni je nekoliko dana bola oči činija sa zaostalim bolonjeze sosom. Mislila sam od početka da ću s tim neku omanju lazanju naravno. Listove za lazanju nisam imala ali zato je pretekao blok lisnatog testa. Dakle, trebao mi je samo još bešamel za ovo što sam zamislila.



Od sastojaka je potrebno:
(za celu meru)

2 bloka lisnatog testa (pakovanje Frikom ili nekog drugog proizvođača)


za crveni sos

400g mlevene junetine
veća glavica crnog luka (ili dve manje)
konzerva paradajza pelata (ili nekoliko svežih)
maslinovo ulje, so, biber, peršun, bosiljak


za bešamel sos

70g maslaca
2 pune kašika brašna
700-800ml mleka
150g sıra čedar ili nekog drugog tvrdog sira
malo bibera
so i začini po želji



Postupak

Utisnite lisnato testo preko pek papira u formu za tart ili običan pleh, može i četvrtast. 
Preko testa rasporedite sos od mlevenog mesa a preko njega pospite bešamel sos i poravnajte ga.

Pecite na 200 stepeni u reni oko 30 do 40 minuta. Bešamel hoće malo da potamni po površini, pa ako hoćete to da sprečite možete tart prvih 15 do 20 minuta pečenja da pokrijete komadom pek papira.








Comments

Post a comment

Popular posts