Šta ima novo na terasi?
Naravno, novi jastučić!!
Eto šta sam ja to na svom krilu spajala i zašivala proteklih dana.
Nedostajao je za drugu stolicu na terasi, a urađen pačvork tehnikom iz četiri heklana komada. Pa zatim sve zajedno obrubljeno jednostavnom čipkom.
A da ne bih odstupala od uobičajenog načina, poleđina je u smirenijem dezenu, tj. od ostataka konca.
Odmah da kažem da ste pozvani da isprobate udobnost ovog jastuka.
A tu je i aromatična piletina u sosu:
Ovaj naziv za jelo zvuči tako poznato, znam.
Ali pošto je recept jednostavan i izrada brza, podeliću sve to s vama.
Nisam nikada ranije u toj meri koristila začine prilikom kuvanja kao u poslednje vreme.
Naravno, to je i zbog toga što sada i sama uzgajam pojedine biljke koje, moram priznati, pristojno napreduju.
Jedna od njih je i ruzmarin.
Nekada taj začin nisam uopšte koristila, za razliku od, na primer, bosiljka i origana koje sam kupovala pakovane u kesicama.
Do nedavno nisam ni znala da postoji toliko puno različitih vrsta bosiljka. Kod mene je opstalo čak četiri vrste od ukupno četiri koliko sam i zasadila. I baš sam ponosna:))
Evo, sledeći primerci u cvetu su mi baš za hvaljenje. Jedan je tamnih listova i ružičastih cvetova, a drugi je vrlo rasprostranjen domaći bosiljak belog cveta.
Ali da se vratimo mi našoj klopi...što bi neki rekli: "..pusti sad te travke i pređi na na nešto konkretno..."
Bele pileće šnicle se posole, uvaljaju diskretno(ne preterano) u brašnu i proprže s obe svoje strane na malo ulja oko minut-dva. Doda im se propasirano nekoliko čenova belog luka i sve se nalije većom šoljom vode.
Poklopiti šnicle i krčkati na laganoj vatri 10-ak minuta, uz povremeno dolivanje vode da sos ne ispari i jelo ne zagori.
Posle deset minuta kuvanja začiniti po želji. Ja sam upotrebila ruzmarin, peršun i malo origana. So se dodaje po želji ali oprezno, jer presoljeno, ovo jelo gubi aromatičnost i laganu letnju notu.
Za salatu kod nas je obavezan paradajz, a ni krastavac ili pak šopska salata ne bi loše "legli".
Ovo mi je omiljeno "brzo" jelo od mesa, koje nekad pravim i sa crvenim sosom tako što svemu dodam naseckani sveži paradajz pa sve zajedno prokrčkam desetak minuta. Prilog od barenog krompira, pirinča ili makarona trenutno je suvišan, ali je zato u zimskim danima savršen.
Divan novi jastučić :-) Da ga sprobam? I da uživam u mirisu tvojih začina :-)
ReplyDeleteSamo još fali, da mi ovo meso miriše iz ekrana :-)
Nego šta,da isprobaš!!:)
DeleteLele....pa ti nemaš srca uopšte :)))) Voda mi pošla na usta. Eto meni ručka za sutra !!! :))))
ReplyDeleteNe znam za tebe, ali.....ja sam na tebe PONOSNA do bola i nazad. Jastuče, začini, atmosfera, terasa...sestro slatka, da si mi samo malo bliže. Tako bi mi leglo jedno dobro opuštanje, pa da ti "maznem" koji gutljaj piva ( pošto mi je i to previše), pa da zapevam od miline. :)))
Ja često mislim isto...što nismo svi malo bliže:(
DeleteA pivo bismo bratski delile;)
Sandra,jastuce je preslatkoooooooo.Odusevila si me.A fotke su divne!Moram da poradim na tome.Ali...taj fotoaparat me ....kosta zivaca.(Sto ga nemam jos mislim)Ali bice,bice,vazno da moj buduci Arhitekta uspesno zavrsava drugu godinu):))
ReplyDeleteDa,Slavice,to je stvarno najvažnije,deca su zlatna i njihovo školovanje je prioritet,mislim,za svakoga...polako samo,biće svega...:*
Deletezamišljam da isprobavam jastučić ;-) a što se tiče jela, vjerujem da je slasno jer piletina u kombinaciji s ružarinom ili kaduljom je zakon!
ReplyDeleteMa ovo jelo je stvarno zakon jer je predobro i jednostavno za spremanje...
DeleteJe l da je udoban??;)
Mmmmmmm:) Bilo bi dobro do tebe skoknuti na ovu fino pečenu piletinu,pa se onda izvaliti na vesele jastučiće i uživati u mirisima tvoga začinskog bilja:))))
ReplyDeleteTo bih i ja najviše volela...Baš znaš kako sve treba i kojim redom..;))
Deleteznas li ti otkad ja zelim da naucim da pletem ove jastucice i neznam pa neznam tj nema ko da me nauci a jastuk je divan .
ReplyDeleteOstali je isto sve divno i mirisno ali sam se sva poremetila kad sam vidjela jastuk.
Uzivaj u svom malom raju ..
Mene su dugo mamile te slatke dekorativne heklane stvarčice,a onda sam se "naljutila" na sebe samu i krenula da tražim tutorijale,trajalo je nekoliko sati dok nisam krenula sa prvim koracima i najosnovnijim potezima,a nekoliko dana dok nisam počela sa "ozbiljnijim" komadima...Probaj i uspećeš!;)
DeleteLijepa terasa, miriše na bosiljak, sa prekrasnim jastučićima na stolicama za umorna leđa :)
ReplyDeleteHvala ti,
DeleteBaš se i meni sviđa moja terasa ove godine,potrudila sam se i sada je ljubomorno čuvam od nereda i nagomilavanja suvišnih stvari,čemu smo bili skloni poslednjih godina..;)
Pokusala sam da ti posaljem adresu preko tvog mejla i nece.Moja je :
ReplyDeleteslioness.naj@gmail.com
Tu najvise koristim.
Rešeno;)
Delete4 OD 4, KAŽEŠ? BRAVO!
ReplyDeleteOdlična ti je terasa, jastučić isto, kod tebe se sve zeleni i lijepo miriše...
Hvala,Ana,jeste mi terasa zelenija nego ikada pre:)
DeletePozdravljena; hvala za tvoj obisk in ljubek komentar :-))
ReplyDeleteTudi ti imaš nadvse prester in raznolik blog! še bom prišla k tebi na obisk :-))
L.P. Andreja
Hvala i dobrodošla!:)
Deletebaš bi ti i ja rado u goste, divan jastučić, i sama bih htejla uuzgajati takve biljke ali nikako da naiđem na prodaju istih, super ti uspijevaju
ReplyDeletea što se tiće piletine ja ju ne volim inače sem pohano bijelo meso ali i u ovokvom sosu morat ću da probam
puno pozdrava i divan dan ti želim