Šta ima novo na terasi?






Naravno, novi jastučić!!

Eto šta sam ja to na svom krilu spajala i zašivala proteklih dana.



Nedostajao je za drugu stolicu na terasi, a urađen pačvork tehnikom iz četiri heklana komada. Pa zatim sve zajedno obrubljeno jednostavnom čipkom.
A da ne bih odstupala od uobičajenog načina, poleđina je u smirenijem dezenu, tj. od ostataka konca.




Odmah da kažem da ste pozvani da isprobate udobnost ovog jastuka.




A tu je i aromatična piletina u sosu:




Ovaj naziv za jelo zvuči tako poznato, znam.
Ali pošto je recept jednostavan i izrada brza, podeliću sve to s vama.


Nisam nikada ranije u toj meri koristila začine prilikom kuvanja kao u poslednje vreme.
Naravno, to je i zbog toga što sada i sama uzgajam pojedine biljke  koje, moram priznati, pristojno napreduju.



Jedna od njih je i ruzmarin.



Nekada taj začin nisam uopšte koristila, za razliku od, na primer, bosiljka i origana koje sam kupovala pakovane u kesicama.

Do nedavno nisam ni znala da postoji toliko puno različitih vrsta bosiljka. Kod mene je opstalo čak četiri vrste od ukupno četiri koliko sam i zasadila. I baš sam ponosna:))

Evo, sledeći primerci u cvetu su mi baš za hvaljenje. Jedan je tamnih listova i ružičastih cvetova, a drugi je vrlo rasprostranjen domaći bosiljak belog cveta.



Ali da se vratimo mi našoj klopi...što bi neki rekli: "..pusti sad te travke i pređi na na nešto konkretno..."



Bele pileće šnicle se posole, uvaljaju diskretno(ne preterano) u brašnu i proprže s obe svoje strane na malo ulja oko minut-dva.  Doda im se propasirano nekoliko čenova belog luka i sve se nalije većom šoljom vode.
Poklopiti šnicle i krčkati na laganoj vatri 10-ak minuta, uz povremeno dolivanje vode da sos ne ispari i jelo ne zagori.

Posle deset minuta kuvanja začiniti po želji. Ja sam upotrebila ruzmarin, peršun i malo origana. So se dodaje po želji ali oprezno, jer presoljeno, ovo jelo gubi aromatičnost i laganu letnju notu.
Za salatu kod nas je obavezan paradajz, a ni krastavac ili pak šopska salata ne bi loše "legli".



Ovo mi je omiljeno "brzo" jelo od mesa, koje nekad pravim i sa crvenim sosom tako što svemu dodam naseckani sveži paradajz pa sve zajedno prokrčkam desetak minuta. Prilog od barenog krompira, pirinča ili makarona trenutno je suvišan, ali je zato u zimskim danima savršen.


Comments

  1. Divan novi jastučić :-) Da ga sprobam? I da uživam u mirisu tvojih začina :-)
    Samo još fali, da mi ovo meso miriše iz ekrana :-)

    ReplyDelete
  2. Lele....pa ti nemaš srca uopšte :)))) Voda mi pošla na usta. Eto meni ručka za sutra !!! :))))
    Ne znam za tebe, ali.....ja sam na tebe PONOSNA do bola i nazad. Jastuče, začini, atmosfera, terasa...sestro slatka, da si mi samo malo bliže. Tako bi mi leglo jedno dobro opuštanje, pa da ti "maznem" koji gutljaj piva ( pošto mi je i to previše), pa da zapevam od miline. :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja često mislim isto...što nismo svi malo bliže:(
      A pivo bismo bratski delile;)

      Delete
  3. Sandra,jastuce je preslatkoooooooo.Odusevila si me.A fotke su divne!Moram da poradim na tome.Ali...taj fotoaparat me ....kosta zivaca.(Sto ga nemam jos mislim)Ali bice,bice,vazno da moj buduci Arhitekta uspesno zavrsava drugu godinu):))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da,Slavice,to je stvarno najvažnije,deca su zlatna i njihovo školovanje je prioritet,mislim,za svakoga...polako samo,biće svega...:*

      Delete
  4. zamišljam da isprobavam jastučić ;-) a što se tiče jela, vjerujem da je slasno jer piletina u kombinaciji s ružarinom ili kaduljom je zakon!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ovo jelo je stvarno zakon jer je predobro i jednostavno za spremanje...
      Je l da je udoban??;)

      Delete
  5. Mmmmmmm:) Bilo bi dobro do tebe skoknuti na ovu fino pečenu piletinu,pa se onda izvaliti na vesele jastučiće i uživati u mirisima tvoga začinskog bilja:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. To bih i ja najviše volela...Baš znaš kako sve treba i kojim redom..;))

      Delete
  6. znas li ti otkad ja zelim da naucim da pletem ove jastucice i neznam pa neznam tj nema ko da me nauci a jastuk je divan .
    Ostali je isto sve divno i mirisno ali sam se sva poremetila kad sam vidjela jastuk.
    Uzivaj u svom malom raju ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mene su dugo mamile te slatke dekorativne heklane stvarčice,a onda sam se "naljutila" na sebe samu i krenula da tražim tutorijale,trajalo je nekoliko sati dok nisam krenula sa prvim koracima i najosnovnijim potezima,a nekoliko dana dok nisam počela sa "ozbiljnijim" komadima...Probaj i uspećeš!;)

      Delete
  7. Lijepa terasa, miriše na bosiljak, sa prekrasnim jastučićima na stolicama za umorna leđa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti,
      Baš se i meni sviđa moja terasa ove godine,potrudila sam se i sada je ljubomorno čuvam od nereda i nagomilavanja suvišnih stvari,čemu smo bili skloni poslednjih godina..;)

      Delete
  8. Pokusala sam da ti posaljem adresu preko tvog mejla i nece.Moja je :
    slioness.naj@gmail.com
    Tu najvise koristim.

    ReplyDelete
  9. 4 OD 4, KAŽEŠ? BRAVO!
    Odlična ti je terasa, jastučić isto, kod tebe se sve zeleni i lijepo miriše...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala,Ana,jeste mi terasa zelenija nego ikada pre:)

      Delete
  10. Pozdravljena; hvala za tvoj obisk in ljubek komentar :-))
    Tudi ti imaš nadvse prester in raznolik blog! še bom prišla k tebi na obisk :-))
    L.P. Andreja

    ReplyDelete
  11. baš bi ti i ja rado u goste, divan jastučić, i sama bih htejla uuzgajati takve biljke ali nikako da naiđem na prodaju istih, super ti uspijevaju
    a što se tiće piletine ja ju ne volim inače sem pohano bijelo meso ali i u ovokvom sosu morat ću da probam
    puno pozdrava i divan dan ti želim

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts