Slatka peciva interesantnih oblika
Volim da radim s testom, naročito slatkim.
Dugo sam samo pravila kiflice, jedno 10-ak godina. Onda sam htela da se oprobam sa štrudlama. Prvih nekoliko puta bilo je neuspešno. Vratila sam se kiflicama. Ali štrudla s makom me je mamila. Shvatila sam na kraju da što sam opuštenija i manje uplašena od neuspeha, rezultati su bolji.
Sad mi je ustvari izazov svaki novi oblik i forma testa. Jedino izbegavam ona što dugo narastaju, razvijaju se više puta i premazuju.. pa opet. Dakle, shvatate, lisnato mi nije baš na spisku omiljenih.. samo zbog dužine izrade. A Frikom lisnato testo mislim i da ne bih mogla da nadmašim.
Evo navešću nekoliko mojih omiljenih recepata za testo.
1. Testo s jajima i mlekom
1kg brašna
2 cela jaja i dva žumanca
6 kašika šećera
2 šoljice ulja
1 kašika masti
2 vanilina ili narendana korica limuna
Sve to dodati u 500ml mlakog mleka u koje smo umešali kockicu kvasca.
Varjačom, pa rukama umesiti i dodati brašno po potrebi dok ne dobijete lepo mekano testo koje se ne lepi za ruke.
Ostaviti da nadođe oko sat vremena. Ako imate vremena, premesite pa pustite da nadođe i drugi put. Ako nemate, odmah ga formirajte u željeni oblik.
2. Posno testo (bez jaja i mleka)
1kg brašna
500ml kisele vode
kockica kvasca
4 kašike šećera
pola kašičice soli
10 kašika ulja
Umesiti, pa kad naraste oblikovati po želji.
Odlično je. Bilo mi je omiljeno jedno vreme.. sve dok nisam otkrila sledeće:
3. Testo bez jaja
5 šolja brašna
1 šolja mleka
1 šolja vode
3 kašike šećera i kesica vanilina
pola šolje ulja
kockica kvasca
Količinu brašna korigujem po potrebi i uvek se trudim da odvojim vreme da mogu dva puta da premesim testo pre nego što ga razvijem. Mnogo je lepše.
Često nemam u kući mleko. Zamenim ga onda kašikom kisele pavlake razmućenom u vodi... ili jogurtom.
Ulje kad moram zamenim mašću ili obrnuto.
Jaja nekad prištedim pa zakinem za komad, dva..
Mnogo možete da zabušavate kod testa, stvarno. Al' to tek kad se zavolite međusobno ;)
Sva ova testa mogu da se prave i u slanoj varijanti, naravno izbacanjem šećera i vanile, a ubacanjem soli u sastav.
Tako da sam se sad i sama preslišala koja su to testa koja najradije koristim.. Ustvari, ova tri recepta su mi sasvim dovoljna za različite potrebe i situacije.
Još da dodam i sledeće. Kad naiđem na neki primamljiv recept i oblik kifli, štrudli, pogača i sl., uglavnom ostajem pri ovim već proverenim receptima za testo. Pozajmljujem samo ideju oblika.
* * *
Evo šta sam ja pravila ove nedelje:
Ruže od jabuka u testu (testo br.3)
Trake od testa su dimenzija 25x4,5cm(otprilike) Isečene kriške jabuke prokuvati minut, dva u soku jednog naceđenog limuna i odmah ocediti. Poređati i urolati, ne suviše čvrsto. Pre pečenja na 180-200 stepeni posuti ih cimetom i vanilom ako volite.
Malo su se lomili ovi moji tanki listići jabuka.. ali ništa strašno. Ispečene ruže nisu trpele.
Odvojila sam malo od tog testa i napravila male prasiće. Videla sam ih negde na internetu i "sanjala" ih nekoliko dana.
Rupice u nosu se prave tako što zabodete dve čačkalice kroz njušku (koju posebno vadite nekim poklopcem od flaše ili od starog karmina ;) Tako se njuškica lepo prilepi i ne otpadne, a vama posle pečenja ostaje samo da izvadite čačkalice.
Ovaj jež je punjen kremom, a leđa su mu iseckana kuhinjskim makazama. I da znate da bode.
Za oči i njušku upotrebila sam, kao i obično, suvo grožđe.
I naravno, mede.. iako ste ih videli.. neka ih danas u ovom testavom društvu..
Pa zamesite.. I prijatno!
Puno lepih ideja a ove ružice moram da isprobam, davno sam taj recept videla.Prelepe slike.
ReplyDeleteRužice su pravo pogodak, tako lagana poslastica.. Prijatno! :)
DeleteVidi se, da uživaš u pripremi svih tih slatkiša. :-) Pravo malo životinsko carstvo si napravila. Predivno! Jako su dobri i cvjetovi od jabuka. Da probam? :-)))
ReplyDeleteDa, stvarno uživam;) Cvetove od jabuka preporučujem..
DeleteSta se moze napraviti sa testom broj 1 ?
ReplyDeleteHvala :)
Sta se moze napraviti sa testom broj 1 ?
ReplyDeleteHvala :)
Sa svim ovim testima ja pravim kifle, štrudle s jabukama, višnjama i makom, zatim slatke pogače i figure raznih oblika.
DeletePrvo testo najčešće uvijam u oblik pletenica koje zatim premažem žumancetom i uljem. Od kilograma brašna napravim tri poveće ili više manjih...po želji. Prelepo sijaju pečene, a aromatične su ako se doda narendana korica limuna u to testo.. Stvarno je savršeno, ali za nijanstvu skuplje od druga dva ;) Prijatno
Hvala na odgovor :)
DeleteOdavno nisam videla ovako nesto slatko i precizno ureadjeno sa testom. Za ruzice sam jedino znala, ali ih nikad nisam probala:)
ReplyDelete