Slagana pita od heljde
Na izgled nije bila nešto. Ali je ukusom podsećala na onaj kupovni krckavi Bake rolls sa ukusom belog luka.
Za testo je potrebno
250 g pšeničnog brašna
250 g heljdinog brašna
kašičica soli
2 kašike maslinovog ulja
pola kocke kvasca
oko 250ml vode
Zamesiti meko testo, pa ga ostaviti da naraste.
Naraslo testo podeliti u pet delova(jufki).
Jufke pojedinačno razvijati, slagati jednu na drugu u podmazani pleh i svaku koru premazati prethodno pripremljenim nadevom.
Nadev je od
1 glavice belog luka, očišćene i propasirane
2 kašike suvog bosiljka (ili seckanog svežeg)
150 ml maslinovog ulja
pola kašičice soli
Kad je i poslednja kora složena, izbockati pitu viljuškom ravnomerno, pa peći u ugrejanoj rerni oko 45 minuta na 200 stepeni.
Ako vam se čini da je previše ulja, nije. Lepo ga pita upije tokom pečenja.
Pita je savršeno ukusna i krckava.
Ovo je bila posna varijanta.
Vi možete i sir da ukomponujete negde između kora ili neki drugi nadev. Ja imam pečurke u planu za sledeći put.
Ovu pitu nisam pravila u hrono varijanti, ali hoću uskoro. Pšenično brašno zameniću speltinim, a kvasac praškom za pecivo.
Super izgleda, ja baš volim te bake rollse a ub+vijek mi je nekako bed to kupovati kao to je nezdravo i tako to. Obavezno ću ovo isprobati.
ReplyDeleteSuper je. Rekla bih da se i poslednja kora premazuje?
ReplyDeletePa lepše je ako se namaže, mada i ne mora..ali ja volim da ovo domaće maslinovo forsiram :) Uźivajte!
Delete