Mak kolač sa čokoladom






Dobro došli makoljupci!
Ovo je jedan vrlo šočan kolač.
Ovo je i kolač bez belog brašna i šećera. Čak sam i suncokretovo ulje zamenila maslinovim, a vi imate izbor prema sopstvenim afinitetima i sklonostima.

Potrebni sastojci

2 jajeta
200ml jogurta
100ml ulja
1,5 kašika meda
120g mlevenog maka
3 kašike mlevenog lana
pola kesice praška za pecivo
rendana limunova kora

2-3 štangle crne čokolade

(mleveni mak koji kupujem na meru je zaslađen i zato nisam stavila više meda. ako imate na raspolaganju nezaslađen mak slobodno povećajte količinu meda na 2 kašike. sasvim je dovoljno, kolač nije naporno sladak, a i čokolada je tu..)



Postupak

Izmešajte žicom za mućenje sve navedene sastojke osim čokolade. Smesa će biti vrlo žitka. Sipajte je u pek papirom obložen pekač.
Čokoladu izlomite na sitne delove pa je ravnomerno rasporedite preko izlivene smese. Čokolada će odmah potonuti.
U ugrejanoj rerni pecite kolač 40ak minuta na oko 180 stepeni. Čačkalicom proverite da li je dobro pečen, pa kad ocenite da jeste, vratite ga još malo u isključenu rernu.
Preporučujem da kolač ohladite pre sečenja iako znam koliko je to teško. Ili barem napravite duplu meru, pa polovinu isecite dok je još topla..









Comments

Popular Posts