Voćne karamele






Htela sam svoje domaće Kiki bombone i dobila sam ih posle tri neuspešne ture. Ne računam onu prošlogodišnju :))
Da se razumemo, sve ove prethodne ture zadovoljavaju kriterijume nekih osoba koje su imale priliku da ih probaju. Među njima su i moja deca, koja su bila najkritičnija. To su karamele kakve vrlo često mogu da se nađu po prodavnicama na meru. Ja sam međutim htela Kiki, i to one nekadašnje koje si mogao po 10 minuta da muvaš po ustima i zanimaš se, sećate se..
Svesna sam ja da nemam sirovine ili makar dodatke za tu čvrstinu, gumenost, aromu itd. Zato sam napravila nešto po meni najsličnije originalu.
Tetka je, inače, kao jedan od degustatora, rekla Kakav bre tvoj Kiki, ono je tvrdo i lepljivo, vadi vilicu dok se sažvaće.. :D
Bez šale, ovo su bombone, fine i meke ali opet dovoljno čvrste da stoje na sobnoj temperaturi. Jeej. To sam samo htela, osim lepog ukusa.

Potrebni sastojci:
(za oko 20 bombona)

200g kristal šećera
200g kisele pavlake
kašičica putera
50ml voćnog soka (može kupovni ili ceđeni sok koji želite)

Ja sam upotrebila kupovni đus, mada sam probala i sa ceđenom pomorandžom i limunom u odnosu 2:1. Isprobala sam prošle godine i verziju sa sokom od svežih malina i višanja. Sve varijante su vrlo slične i nijedna ne daje jaku obojenost. Za intenzivniju boju morate da upotrebite i neku kap jestivih boja po izboru, ako vam je to bitno.

Pripremite i dva kalupa, najbolje one silikonske za bombone i praline.


Postupak:

Na ringlu stavite šerpu sa svim navedenim sastojcima i uključite je. Zaboravite na sve druge poslove narednih 30ak minuta jer treba konstantno da se meša. Ne mora neprekidno, ali bolje da ne ostavljate dugo šerpu bez nadzora. 
Temperatura ringle nek bude srednje jaka i nakon 4 do 5 minuta masa će početi da vrlo lagano ključa. Nastavite da kuvate i potrudite se da vam se tokom kuvanje ne stvara velika pena već da to uvek bude lagano vrenje. Regulišite slobodno jačinu ringle na gore i dole kako vam se učini da treba. 
10 ak minuta nakon što je počelo da vri, sve će izgledati za nijansu gušće ali još daleko od potrebne gustine.
Nisam napomenula da je šerpa u kojoj sam kuvala od nerđajućeg čelika sa osrednje debelim dnom, nije tanka, emajlirana.
Posle otprilike pet minuta dobija se fini tečni karamel sos.
Posle još pet minuta polako počinje da se nazire trag od žice ili varjače kojom mešate. 
Nakon toga potrebno je još oko 10 minuta da smesa bude spremna za izlivanje u kalupe. Ali ove minutaže NE SMETE da se držite ko pijan plota, zato što moji uslovi i rekviziti za kuvanje nisu isti kao i vaši.
Čime onda da se vodite?
Zaista bih volela da vam ovo uspe iz prvog puta. A što i da neće.
Dakle pratite trag koji varjača ostavlja po dnu šerpe. Kad povučete njom po dnu treba da se na kratko vidi dno šerpe. Masa je sjajna i gusta slično kao fil od jaja koji kuvate za tortu, ali imajte u vidu da će ovde šečer da odigra ključnu ulogu prilikom stezanja pa ako preterate sa gustinom i težite izgledu fila za tortu, hlađenjem ćete dobiti karamele tvrde ko kamen, pritom ušećerene. O tome da nećete moći da ih izlijete u kalup da i ne govorim.
Meni je najbolji pokazatelj kada da stanem sa kuvanjem bilo to što se po zidovima šerpe počne da stvara sloj koji liči kao da će svakog momenta da se ušećeri (ali nije ušećeren!! samo je čvrst i stegnut, jer ako dođe do blago ušećerenog sloja na zidovima, nažalost već je kasno za dovoljno meke karamele).
Služite se i tacnicom na koju ćete povremeno da kapnete neku kap za probu.
Ja ću dodatno da pokušam da vam olakšam i kažem da je kuvanje kod mene trajalo ukupno 32 minuta. Računam tu vreme od trenutka kad sam šerpu stavila na ringlu do momenta kad sam je sklonila.

Čim sklonite šerpu sa šporeta kašičicom brzo napunite kalupe i stavite da se sve hladi. Da biste ubrzali, može i u frižider.

I ne sekirajte se preterano oko ovoga, poigrajte se. Uvek to što ste dobili možete da upotrebite i kao preliv za palačinke ili neke mafine. Ako prekuvate smesu samo dodajte malo pavlake ili jogurta, prokuvajte malo pa ohlađeno sipajte u teglicu i čuvajte narednih nekoliko dana.
A možete i namenski da napravite lep voćni karamel na ovaj način.

Prijatno igranje! ;)









Comments

  1. Upornost se uvek ispkati,karamele su odlične,uostalom,kao i sve na Vašem blogu.Svako dobro želim Vam u daljem radu-Vesna

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts