Helou 2019.





Ne volim više januar ni bele zimske vragove jer u svakom snegu vidim mogućnost da se okliznem i padnem, da mi se kola zaglave, smrznu i budu čuknuta.. vidim astronomske račune za struju, hladne noge i ruke, lopatu i grtalicu.. i da, vidim u njemu najčešće tragove nekad malih stopa kako odlaze od kuće iznova i iznova.. kao i uvek posle lepih, dugačkih i veselih praznika. 
Ali dobro. To nije razlog da se mi i dalje ovde ne družimo uz pregršt fine klope, priče i zezanja.
Srećna vam Nova godina!





Imam puno nekih lepih recepata koje sam tokom decembra pripremala ali nisam baš imala volje ni vremena da dodatno radim na njima pripremajući ih za blog.

Imam tu i tamo neke drugarice koje su mi skrenule pažnju da u zadnje vreme ovde mnogo kuvam a malo pričam, što nije dobro. 

Imam pred sobom godinu za koju nemam planove. Koliko god mi je nelagodno zbog toga, razum mi kaže da to ne mora da bude pogrešno. 
Gledajući unazad u prethodnu, sviđa mi se šta vidim. Bila je ispunjena aktivnostima koje na njenom početku nisam planirala. Mislim da sam tokom prethodne godine prestala da budem sujeverna. Plašim se sad samo da ne otpoštujem svoju intuiciju. 

Prošle godine sam se mnogo nervirala oko stvari koje sam u svoj život uvela da bi mi činile najveće moguće zadovoljstvo. Eto.

Tokom prošle godine sam se konačno dozvala svojim najboljim godinama i prepustila medicinarima da me uzduž i popreko snime, opipaju i izbuše iglama. U životu nisam toliko puta vadila krv kao prošle godine. Bila mi je nekad najstrašnija pomisao da će da me ultrazvučno snime u predelu stomaka jer tu oko stomaka sto je čuda sakriveno. Na kraju sam sebi obećala da ću jednog dana da odem kod tih istih snimatelja, stanem pred njih sa raširenim rukama i kažem Snimaj. Snimaj brate od napred, od pozadi, bočno, odozgore i odozdole. Snimaj dok ti se ne smučim. Ali to sam mislila kad sve bude besprekorno.. Međutim, besprekorno zdravlje je izgleda davno prošlo vreme a i sumnjivo mi je to malo. Valja se malo barem oko gvožđa u krvi imati posla. I šta je čovek bez bolova u krstima.. Eto, ja sam neplanirano izabrala to.
Sedim pre neki dan u jednoj čekaonici sa masom penzionera i pitam se gde sam pogrešila i kad sam pre ostarila. 
Malo kasnije tog dana očešljam obrve svojom novom četkicom za obrve i shvatim opet da je čovek mlad sve dok ne reši drugačije.

Ne znam za vas, ali ja sam sebe upravo smorila. 
Bežim u kuhinju.


Ušuškana lisnata pita


Potrebno je
(za okrugli pekač prečnika oko 35cm)

srednja glavica crnog luka
400g šampinjona
200-300g mlevene junetine
2 bloka lisnatog testa


Postupak

Glavicu sitno naseckanog crnog luka ispržite kratko na malo ulja, pa mu dodajte na listiće na listiće nasečene šampinjone a ubrzo zatim i mleveno meso.  
Kad se tečnost koju šampinjoni opuste ispari, sve posolite i začinite biberom i peršunom.
Lisnato testo u bloku odmrznite (ako imate kupovno smrznuto) pa ga oklagijom rastanjite na nekoliko milimetara debljine. Obložite njime dno i stranice okruglog pekača, tako da viškove koji vire van pekača ne sečete jer će vam trebati za preklapanje nafilovane pite. Po dnu testa narendajte kačkavalj a preko njega izmrvite mocarelu. Prekrijte sireve pripremljenim filom od mesa i šampinjona, pa preklopite one krajeve testa koji su ostali van pekača sa svih strana preko fila. Odozgore premažite jajetom pa posuti susamom (koji ja slučajno nisam imala).
Pecite 30ak minuta na oko 200 stepeni.



Pita s jabukom (iz tiganja)


Potrebno je

5 kora za pitu
2 jabuke
2 kesice vanilina
2 kašike mlevene plazme (ili oraha, lešnika..)
pola naceđe nog limuna
malo ulja


Postupak

Izrendajte oljuštene jabuke, pospite ih sokom od limuna i ostavite dva, tri minuta po strani. Ocedite ih onda blago od soka pa umešajte plazmu i vanilin.
Nafilujte svaku koru nadevom od jabuka i preklopite pitice na način koji vam odgovara. Možete da ih preklapate nalik pismu ili da pravite rolnice. Na zagrejanom ulju pržite ih sa svake strane po minut dva na vrlo malo ulja i na umerenoj temperaturi ringle. Ja obično kopristim veći tiganj pa odjednom pržim po tri ili dve pitice i za svaku u tiganj stavim po kašičicu ulja.Pečene pite pospite šećerom u prahu. 







Comments

  1. Helou u novoj godini. :-)

    ReplyDelete
  2. This is yummy! Hope you are feeling good.

    Please visit: https://from-a-girls-mind.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Sve najbolje. Tvoj gastro blog mi je najlepse otkrice u prosloj godini. Pratim scenu godinama, sve sam prosla, videla, tvoj se u moru istog izdvaja. Nastavi :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts