Ćufte u susamu






Ćufte u susamu pečem u rerni i odlične su na taj način. Mešavina mlevenog mesa i ostalih sastojaka ista je kao i za svake druge ćufte, pljeskavice ili faširane šnicle. Odnosno, u mojoj kuhinji je sve to isto.


Mešavinu nakon formiranja valjam u susam da ćufte budu potpuno obložene njime. I poređam u pleh obložen papirom za pečenje da bih kasnije imala manje muke oko pranja.


Pravila sam ih nedavno i u Praktičnoj ženi, ali na malo zanimljiviji način servirane. 


I ne znam sad uopšte da li da pišem recept za ćufte kad svi imamo neki svoj način pravljenja i svaki je najbolji. Ali ipak ću da zabeležim.


Sastojci

500g mlevenog mesa
manja glavica crnog luka ili nekoliko strukova mladog luka
nekoliko čenova belog luka
1 jaje
vezica svežeg peršuna ili kašika sušenog
biber, so
oko 150g susama

Postupak

Sve sastojke izmešajte dobro pa formirajte ćufte željene dimenzije. Svaku uvaljajte u susam i ređajte u pleh. Možete ih odozgore poprskati sa malo maslinovog ulja a i ne morate.
Ja za to obično koristim omiljeno Terra Creta maslinovo ulje u spreju.
Peku se na 200 do 230 stepeni oko 25 minuta. Možete posle 15 minuta da ih preokrenete u plehu da bi se ravnomernije zapekle.








Comments

Popular Posts