Pita bez kora - slana i slatka verzija
Jedan od odličnih jednostavnih recepata koje sam ručno ispisala u svojoj prastaroj svesci s receptima pre petnaestak godina. Neopravdano zapostavljen i pravljen jedva jednom ili dva puta.
Sastojci
za testo
3 jajeta
šolja jogurta
pola šolje ulja
šolja i po brašna
kašičica praška za pecivo
so
za nadev
400 do 500g šampinjona
glavica luka
so, biber, peršun
za preliv
šolja kisele pavlake
jaje
so
za odmeravanje: šolja od bele kafe ili čaša od jogurta
Luk sitno naseckajte pa kratko propržite na malo ulja, dodajte mu šampinjone narezane na reznjeve i pržite dok skoro sva tečnost iz šampinjona ne ispari. Začinite.
Umutite sve sastojke za testo žicom. Ulijte smesu u pekač 20x25, preko rasporedite nadev od šampinjona a preko njega preliv od izmešane pavlake i jajeta.
Pecite na 200 stepeni oko 30-40 minuta.
Ova pita u izvornom receipt bila je s mlevenim mesom. Ja ću je rado isprobati i sa spanaćem, blitvom ili zeljem.
Preporučujem vam je od srca.
A evo i slatke verzije ove pite.
U sastojcima za testo sam izostavila so a dodala dve kašike meda i dva vanilina. Nadev su bile smrznute maline a u preliv sam umesto soli ubacila dve kesice vanilin šećera.
Isprobajte, svideće vam se.. :)
Comments
Post a Comment