Punjene paprike
Potrebno je:
10 većih (ili više manjih) babura
400-500g mešanog ili junećeg mlevenog mesa
2-3 glavice crnog luka
1 veća šargarepa
pola šolje(šolja od 200ml) pirinča
peršun, so, biber, aleva paprika,
ulje
za “zatvaranje” paprika:
2 paradajza (ili krompira)
Postupak:
Na ulju ispržite sitno naseckani luk dok luk blago ne porumeni. Dodajte mleveno meso i pržite ga s lukom 10ak minuta uz povremeno mešanje. Dodajte rendanu šargarepu, oprani pirinač i sve ostale začine. Izmešajte, pa posudu sklonite sa ringle.
Izdubljene paprike punite pripremljenim nadevom do 2/3 visine. Svaku papriku zatvorite komadom kore paradajza ili tanko narezanim krompirom. Poredjajte paprike u šerpu, prekrijte ih preostalom naseckanom sredinom paradajza, začinite još malo i nalijte većom šoljom vode.
Kuvajte paprike poklopljene na ringli oko 60 minuta a onda ih zapecite još 15ak minuta u rerni.
Ovo je način bez zaprške.
Ako volite gušći saft u kome se paprike kuvaju, pri kraju kuvanja umešajte kašiku brašna sa nekoliko kašika vode i malo aleve paprike, pa tu mešavinu sipajte preko paprika.
Za “zdraviju” verziju umesto brašna upotrebite mleveni lan.
Kako sam dosla u Srbiju, jedemi se punjene paprike . Ovaj recept je supar bez zaprske i kako zatvoriti paprike. Hvala :)
ReplyDelete