Punjene paprike







Potrebno je:

10 većih (ili više manjih) babura

400-500g mešanog ili junećeg mlevenog mesa
2-3 glavice crnog luka
1 veća šargarepa
pola šolje(šolja od 200ml) pirinča
peršun, so, biber, aleva paprika,
ulje



za “zatvaranje” paprika:
2 paradajza (ili krompira)

Postupak:
Na ulju ispržite sitno naseckani luk dok luk blago ne porumeni. Dodajte mleveno meso i pržite ga s lukom 10ak minuta uz povremeno mešanje. Dodajte rendanu šargarepu, oprani pirinač i sve ostale začine. Izmešajte, pa posudu sklonite sa ringle. 
Izdubljene paprike punite pripremljenim nadevom do 2/3 visine. Svaku papriku zatvorite komadom kore paradajza ili tanko narezanim krompirom. Poredjajte paprike u šerpu, prekrijte ih preostalom naseckanom sredinom paradajza, začinite još malo i nalijte većom šoljom vode. 



Kuvajte paprike poklopljene na ringli oko 60 minuta a onda ih zapecite još 15ak minuta u rerni. 
Ovo je način bez zaprške. 

Ako volite gušći saft u kome se paprike kuvaju, pri kraju kuvanja umešajte kašiku brašna sa nekoliko kašika vode i malo aleve paprike, pa tu mešavinu sipajte preko paprika. 
Za “zdraviju” verziju umesto brašna upotrebite mleveni lan. 




Comments

  1. Kako sam dosla u Srbiju, jedemi se punjene paprike . Ovaj recept je supar bez zaprske i kako zatvoriti paprike. Hvala :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts