Posne punjene paprike




Za posne punjene paprike kako ih ja pravim, potrebno je:

10 srednje velikih paprika

za fil:
200g pirinča
3 glavice luka
3 češnja belog luka
3-4 šargarepe
3 krompira
1 tikvica
peršun i začini po izboru
ulje, so, biber

1 veći paradajz za zatvaranje paprika



Luk naseckajte sitno, pa ga na nekoliko kašika ulja ispržite kratko da se zarumeni.
Narendanu šargarepu dodajte luku i pržite zajedno vrlo kratko.
Zatim dodajte narendanu tikvicu i krompire. Promešajte, pa dodajte i oprani pirinač. 



Posolite, ubacite celu naseckanu vezu peršuna, pobiberite i sklonite s ringle.


Paprike ili paradajz izdubite. 
Malom kašičicom ih punite nadevom, tako da ne budu prepunjene, jer će pirinač da nabubri prilikom kuvanja.
Otvor napunjenih paprika zatvarajte komadima paradajza sa opnom. 
Za tu svrhu jedan celi paradajz isecite tako što ćete mu seći samo površinu, i to na komade malo veće od otvora paprike. Ostatak, tj, sredinu paradajza naseckajte pa ubacite u šerpu da se kuva zajedno sa složenim paprikama. 
Pospite peršunom, malo dosolite i nalijte vodom negde do pola visine paprika. 


Ako volite čorbastije, dodajte još vode. 
Paprike kuvajte na srednjoj jačini ringle 60ak minuta. Nakon toga ih možete zapeći u rerni na 200 stepeni još 30ak minuta.
Moj savet kod ovakvih jela je da svo povrće prvo operete i narežete/narendate, da vam bude spremno kad stavite ulje da se greje. 
Jedino krompir neka oljušten stoji u vodi da ne bi oksidisao dok narendan čeka svoj red.


Isti ovaj recept primenjujem i na punjenje paradajza. Ovog puta sam paradajzom dopunila šerpu jer mi je ponestalo paprika a preteklo fila.





Šerpa u kojoj kuvam sve ove moje omiljene ozbiljne ručkove je iz programa livenog posuđa Serotonin. U pitanju je Staub Cocotte 26.



Leto je pravo vreme da planirate jesenje nabavke, poklone ili obnavljanje sopstvene kuhinje. 
Na sav asortiman kod Serotonina možete iskoristiti promo kod Kototamo za popust od 5%.




Comments

Popular Posts