Sfoljatele





Ovo pecivo nam se baš svidelo. 
U prvi mah mi se učinilo komplikovano za izradu, ali uopšte nije. Naravno, ako se rešite da ga napravite od domaćeg lisnatog testa, to će tek biti ukus..


Satojci (za 10ak kom):

blok smrznutog lisnatog testa
kašika masti ili otopljenog putera
kašika rikota sira ili nekog drugog blagog krem sira
kašika džema od kajsije (ili drugog po želji)

Postupak:

Lisnato testo odmrznite i razvucite u pravougaoni oblik, na debljinu od nekoliko mm.
Premažite testo masnoćom. 
Isecite ga na tri dela/trake jednake širine, pa sva tri dela složite jedan preko drugog da namazana strana uvek bude gore. 

Uvijte tako složeno testo u čvrstu rolnu. Zamotajte ga u prozirnu foliju i odložite u zamrzivač na 20 minuta.

Nakon toga testo isecite vrlo oštrim nožem na komade širine 7-8mm. Dobićete desetak komada/rolata. Svaki komad lagano prstima pritiskajući na dlanu oblikujte u fišek, tako da centralni deo kružnice od testa postane vrh fišeka. Pazite da testo ostane što slepljenije, tj. da fišek bude što pravilnijih zidova. 
Napunite svaki fišek sa po kašičicom mešavine sira i džema. Ako vam se ne svidja ovo punjenje, punite testo po svojoj želji. 

Možete i slano punjenje, naravno.
Ja sam slane punila krem sirom i pršutom. 



Obode ovako napunjenih fišeka od testa slepite tako da fil ne može da iscuri. 
Složite u pleh obložen papirom za pečenje i obavezno pravite razmak 6-7cm izmedju, jer se tokom pečenja ovako formirano testo širi. 



Pecite oko 15 minuta na 230 (ili onoliko dugo koliko vam rerna diktira) do lepe zlatne boje.

Slatke sfoljatele obavezno pospite prah šećerom i uživajte.










Comments

Popular Posts