Praznična pita od starog hleba






Malo je drugačija i potpuno zanosna ova pita od bajatog hleba. Dobro, hleb nije baš ni preterano bajat (ostao od vikenda), ali da ga nisam ovako upotrebila ko zna da li bih ikako, a znate već.. beli hleb mi nešto svi izbegavaju osim kad im ga ovako podmetnem.. :)

Potrebni satojci:

8 kriški starog hleba

Za nadev:
100g slanine
100g kačkavalja
10ak ili više maslina
pola sveže paprike

Za preliv:
oko 200ml mleka
1 jaje
2 kašike kisele pavlake ili krem sira (nije obavezno)
začinsko bilje (vlašac, majčina dušica, bosiljak.. ili šta god volite)
so

kockica (oko 20g) hladnog maslaca 


Postupak:

Naseckajte slaninu, kačkavalj, masline i papriku.
Umešajte jaje sa mlekom, pavlakom i začinima.
Poređajte hleb u pekač. Rasporedite naseckane sastojke tako da budu ravnomerno zastupljeni i između komada hleba. Prelijte sve pripremljenim prelivom pa naseckajte i poređajte maslac odozgore. Pecite oko 10 minuta na 220 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni.




Sad u vreme praznika biće verovatno i viška hleba. Da ga ne bismo bacali, evo rešnja. Takođe vam je jasno da i namirnice za nadev koristite prema sopstvenom ukusu ali i raspoloživosti. Ja nameravam sledeći put da izostavim slaninu i napravim je samo sa povrćem i sirom. Jedva čekam.

Nadam se da će vam se svideti ako i vi rešite da napravite ovu pitu.
Srećni praznici!






Коментари

  1. Može i slatko od starog hleba. :-) Tvoj recept ću zapamtiti. Hvala. Sve najbolje u novoj godini!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови