Nedelja prokelja u našoj kući








Ja sam u velikoj ljubavi sa prokeljom i njegovim povrtarskim rođacima. Prošle nedelje sam kupila dovoljno prokelja da ga pripremim onako kako sam već duže planirala. 

Svi do jednog načina pripreme su mi se svideli, jednostavni su i brzi  pa vam ih zato i prenosim.


Prokelj sa jajima za doručak

Potrebno je za jednu osobu
2 jajeta
ulje
5-6 komada prokelja
oko 10cm dugačak komad praziluka
so, biber, začini




Operite povrće. 
Praziluk naseckajte na kolutove a svaki prokelj prepolovite. Na sasvim malo ulja ispržite praziluk i prokelj i ako mislite da treba, dodajte kašiku dve vode da prokelj malo omekša. Ja ne volim kad se prokelj prekuva i izgubi oblik, zato ne dodajem vodu. Posle 5 do 6 minuta prženja uz povremeno mešanje, začinite sve solju i začinima pa ispržite jaja u istom tom tiganju.




Prokelj u šlafroku



Pripremite i operite 200g prokelja. Ubacite ga u posoljenu ključalu vodu i kuvajte tačno 5 minuta. 
Dok se prokelj kuva umutite viljuškom jedno jaje, dodajte mu dve kašike brašna, oko 50g rendanog kačkavalja, so i kiselu vodu koliko je potrebno da dobijete gustu (pa još malo gušću) smesu za palačinke. Skuvani prokelj odmah procedite kroz cediljku i rasporedte po čistoj krpi ili papirnatom ubrusu da se što više tečnosti ocedi. 
Zagrejte ulje u nekoj manjoj posudi. Dubina ulja treba da bude tolika da barem pola prokelja prilikom kuvanja bude uronjeno u njega. Valjajte prokelj u testo (najbolje pomoću kašičice) pa ga sa svih strana pržite u zagrejanom ulju na srednje jakoj temperaturi i pazite da ne pregori. 
Prženi prokelj vadite iz ulja na papirnu salvetu zbog viška masnoće.



Kao preliv pripremila sam odličan začinjeni jogurt: 150ml jogurta, kašičica majčine dušice, malo soli i neka kap limuna.



Salata od prokelja kao nadev za palačinke



Za 4 do 5 palačinki je potrebno

komad praziluka dužine oko 15cm
8 do 10 komada prokelja
4 kašike susama
2 kašike suncokreta
so, začin po želji
čaša kisele pavlake



U tiganju na malo ulja i srednjoj temperaturi ringle propržite iseckani praziluk i na veće komade narezan prokelj. Posle 5 do 6 minuta dodajte susam i suncokret i sve zajedno pržite uz stalno mešanje još neki minut. Susam treba da blago porumeni. Posolite, začinite i izmaknite s ringle.
Kad se prohladi umešajte pavlaku i filujte palačinke ili poslužite kao nezavisnu salatu ili prilog mesu.







Comments

  1. Imam dovoljno prokelja u bašti da pripremim nadev za palačinke. :-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts