Karamele


Više puta sam pravila karamele i nijednom nisam bila prezadovoljna. Jestive su, slatke (i to kako..) meke.. ali ja očekujem neku gumenost koju ne uspevam da dobijem. Dok mi ne uspe evo recepta iz lepe knjižice recepata koju imam a baš je retko koristim. Karamelice su simpatično ispale.

Od sastojaka je potrebno:

300g šećera
250ml mlečne slatke pavlake
kašičica putera
vanila ekstrakt

Postupak:

U šerpicu odgovarajuće veličine sipajte 100g šećera pa je stavite na ringlu srednje uključene temperature da se lagano topi. Kad šećer počne da se karameliše odnosno dobije finu smeđu boju, dodajte mu i preostali šećer, slatku pavlaku i puter. Možete još malo smanjiti temperaturu ringle i uz povremeno mešanje kuvati smešu. To će potrajati otprilike 40-45 minuta. Ako kuvate na jačoj temperaturi vreme kuvanja će naravno biti kraće. 
Kad šećer počne jače da peni smanjite još malo jačinu ringle i ne prestajte sa mešanjem. Tada je bitno da pogodite momenat sklanjanja šerpe sa ringle.
Postoji način provere tako što ćete u šoljicu sa veoma hladnom vodom sipati malo kuvane mase pa ako od nje možete da prstima formirate mekanu kuglicu, to znači da je karamel skuvan i da može da se izlije u kalup. Ja već posle 30 minuta krećem s tom vrstom provere za svaki slučaj. 
Izlijte skuvani karamel odmah u pripremljeni kalup nauljen ili obložen pek papirom. Posle otprilike jednog sata hlađenja, modlom secite željene oblike ili ih secite nožem koji pre svakog reza treba da pokvasite u vodi.
Nastavite sa hlađenjem isečenih komada još barem nekoliko sati.

Dok se karamele hlade isecite papir za pečenje ili neki drugi koji želite na komade za uvijanje. Dovoljna dimenzija svakog papira je oko 10x15cm.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови