Praznična pita od starog hleba
Malo je drugačija i potpuno zanosna ova pita od bajatog hleba. Dobro, hleb nije baš ni preterano bajat (ostao od vikenda), ali da ga nisam ovako upotrebila ko zna da li bih ikako, a znate već.. beli hleb mi nešto svi izbegavaju osim kad im ga ovako podmetnem.. :)
Potrebni satojci:
8 kriški starog hleba
Za nadev:
100g slanine
100g kačkavalja
10ak ili više maslina
pola sveže paprike
Za preliv:
oko 200ml mleka
1 jaje
2 kašike kisele pavlake ili krem sira (nije obavezno)
začinsko bilje (vlašac, majčina dušica, bosiljak.. ili šta god volite)
so
kockica (oko 20g) hladnog maslaca
Postupak:
Naseckajte slaninu, kačkavalj, masline i papriku.
Umešajte jaje sa mlekom, pavlakom i začinima.
Poređajte hleb u pekač. Rasporedite naseckane sastojke tako da budu ravnomerno zastupljeni i između komada hleba. Prelijte sve pripremljenim prelivom pa naseckajte i poređajte maslac odozgore. Pecite oko 10 minuta na 220 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni.
Sad u vreme praznika biće verovatno i viška hleba. Da ga ne bismo bacali, evo rešnja. Takođe vam je jasno da i namirnice za nadev koristite prema sopstvenom ukusu ali i raspoloživosti. Ja nameravam sledeći put da izostavim slaninu i napravim je samo sa povrćem i sirom. Jedva čekam.
Nadam se da će vam se svideti ako i vi rešite da napravite ovu pitu.
Srećni praznici!
Može i slatko od starog hleba. :-) Tvoj recept ću zapamtiti. Hvala. Sve najbolje u novoj godini!
ReplyDelete