Integralna galeta s makom i kruškama




Skoro da bi se svi recepti mogli prevesti na integralno, odnosno na bar malo zdravije. Ja se svojski trudim kad god imam volje za tim. A nemam uvek, iskreno.
Ono Prhko testo s jagodama (popularno i moderno nazvano galeta) od pre nekoliko meseci sam baš često pravila sa svim mogućim svežim voćem. 
Ovog puta je na red došla integralna verzija s makom i kruškama. 


Potrebni sastojci

Za testo:

200g speltinog brašna
150g raženog brašna
50g suncokreta
125g hladnog putera
kašičica meda
dve, tri kašike vode (s ovom merom budite oprezni jer su ova brašna koja sam upotrebila vlažna, ali u svakom slučaju dodavanjem još malo brašna po potrebi testo formirate da bude fino i meko za razvijanje oklagijom)



Za nadev:

100g mlevenog maka
oko 100-120ml mleka (upotrebite vodu ako ne koristite mleko)
nekoliko kruški
sok od pola limuna

žumanac za premazivanje formiranog testa
još malo suncokreta za posipanje




Postupak

Promešajte u posudi sve suve sastojke, tj. brašna i suncokret.
Dodajte na listiće nasečen puter i formirajte mrvičasto testo. To mrvičasto baš i ne ide lako s ovim brašnom, ali nek bude donekle mrvičasto. 
Dodajte med a onda i kašiku po kašiku vode, koliko je potrebno da možete rukama da formirate loptu od testa koja se ne lepi za ruke. Dodajte pri kraju još malo brašna ako treba.
Ostavite tako formirano testo 30ak minuta u frižideru zamotano u kesu.





Mak poparite s mlekom da kratko proključa, pa ga odmah sklonite s ringle da se prohladi. (vi možete da upotrebite i više maka ako volite, a ja nisam htela da mi on ovde dominira u odnosu na kruške)
Mak ne zaslađujem dodatno jer, više puta sam spomenula, kupujem mak na meru koji je već zaslađen..

Oljuštite kruške i nasecite ih na krupnije komade. Prelijte ih sokom od limuna i promešajte da sve kruške budu obložene limunovim sokom.



Preko pek papira razvije oklagijom prohlađeno testo, pa ga sa sve papirom prenesite na pleh na kome će se peći. 
Namažite testo nadevom od maka, ali ne skroz do ivica. Preko maka naređajte kruške i lagano preko njih preklopite ivice testa koje su ostale nenamazane. Utapkajte i popravite rukom krajeve koji se eventualno lome ili kidaju da bi prilikom pečenja fil ostao bezbedno unutar testa.



Žumancetom premažite preklopljene obode testa i odmah pospite preko njega suncokret.
Pecite ovaj kolač 30 do 40 minuta na 180 stepeni, odnosno dok ne dobije lepu zlatno bakarnu boju. 
Nek se kolač prohladi pre sečenja.. dobro, znam.. Prijatno!








Коментари

Постави коментар

Популарни постови