Mesili smo zajedno



Na samom početku, napisaću zaključak:
U životu imamo one ljude koji nam uporno gase svetlo, i one druge koji ga isto tako uporno i strpljivo pale.


* * *

Prošle nedelje sam svoju posetu deci u Beogradu, iskoristila između ostalog i za jedno lepo druženje sa divnom skupinom ljudi okupljenom oko pečenja hleba. Naime, okupila nas je ekipa Baking centra Lesafre. Osim što nam je bilo mnogo lepo, a naučili smo i kako se mesi i peče pravi francuski baget i snima kućni kulinarski video, tamo su nas zatim počastili punim stolom slanih i slatkih đakonija. A onda smo dobili i poklone. Selfi štap i stalak za kameru.. Šta reći, osim hvala, i to da ću sada morati još češće da se selfiram i da mesim, pa onda sve to da snimam i da vam pokazujem.
A ja sam tamo upoznala neke (za mene) food blogerske zvezde Draganu Pušicu - Moje grne, Milkicu- Mimi's Kingdom, Oliveru- Ja u kuhinji, Anu Lović.. i slikala sam se sa Goricom i Draganom. Eto, meni je bio dan za pamćenje.

Samo, nisam vam jednu sitnicu spomenula. Ja sam na ovo druženje zakasnila čitavih 45 minuta. Možda i neki minut više. Sramota, stvarano. Ali to nije bilo namerno. Čak, naprotiv. Krenula sam pola sata pre iz centra grada. Nedelja je, računala sam da je dovoljno na vreme.
Vozila sam se zatim kroz sve postojeće novobeogradske bulevare i ulice , i moja me navigacija uporno vodila na pogrešnu adresu, i nijednog taksiste ni blizu nije bilo da pitam, i niko živ od prolaznika nikad nije čuo za traženu adresu.. A ulice široke i dugačke, i nigde naziva ulice, a kamoli broja.. A moja panika narasla ko onaj kvasac od koga treba da mesimo baget. 
Kod Tošinog bunara konačno rešim da pustim suzu koja se otimala skoro pola sata. I da okrenem kola pa lepo nazad do centra odakle sam i došla. A odatle u svoj daleki, mali grad..

Ali to bi bilo tako da me Marija baš u tom momentu nije obasula porukama i pozivima.
Gde si?
Jesi stigla?
Što se ne javiš?
Kako je?
Gde si?

OTKUD ZNAM GDE SAM??!
I kasnim toliko da je svaki minut preko toga nepristojan.

Smiri se sad i ne vraćaj se ovamo.
Gde si? 
Kažem, kod Siemensa.
Odlično, hajde sad izađi iz te slepe uličice, pa desno, pa pravo, pa desno, pa..
I tako mi moja Marija upali svetlo po ko zna koji put u životu.

A ja dođoh tamo gde sam krenula. Uđoh doduše s parkinga na prva vrata na kojima je pisalo Baking centar. To je naravno bio službeni ulaz namenjen samo zaposlenima. Ali primili su me. 
Dobri neki ljudi. Hvala im na lepom i ukusnom druženju.


* * *

A evo i mog recepta za aromatični hlebni venčić, koji me je i odveo do ovog događaja.

Od sastojaka za testo je potrebno:

350g brašna
pola kockice Alfa kvasca
2 kašičice maslinovog ulja
kašičica morske soli
oko 150ml kisele vode


Za premaz je potrebno:

3 kašike maslinovog ulja
3 čena propasiranog belog luka
kašičica sušenog bosiljka
kašičica sušenog vlašca

malo krupne morske soli za posipanje (nije obavezno)

Postupak izrade

Umesiti meko testo od navedenih sastojaka,pa ga ostaviti na toplom mestu da naraste oko 30 minuta.
Naraslo testo podeliti na tri jednaka dela pa od njih formirati pletenicu. 
Premazati je pripremljenom mešavinom ulja i začina.
U pekaču formirati venčić od pletenice i posuti krupnom morskom solju.
Peći u ugrejanoj rerni oko 40 minuta na 220 stepeni.







I još malo slika





O ovom događaju i još mnogo dobrih recepata sa testom čitajte na Mesimo zajedno, kao i na njihovoj FB stranici



Comments

  1. Baš mi je bilo drago upoznati te... :)

    ReplyDelete
  2. Fantastično! Pravo okruženje za tebe, Sandra, tamo si u svom elementu! I još si upoznala kolegice-blogerice, baš lijepo. Želim ti još puno takvih okupljanja u dobrom društvu, tko zna što će 2017. donijeti...

    ReplyDelete
  3. Bas sam se pitala kada ces nam opisati svoje iskustvo.Konacno stize nagrafa u vidu poziva da budes tamo i gde pripadas draga Sandra.Ljubac i u Novu god.u Nove dozivljaje.😃

    ReplyDelete
  4. Joooj...a što ja ovo vidim tek sad?! Uh, sad tačno znam kako si se oseċala jer si zakasnila. Ali evo, nisam se ni ja okrenula i vratila tamo odakle sam krenula ;) Sledeċi put kad budeš dolazila u Beograd - častim kafu, kolač, perecu...po izboru. Jel važi :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts