Majstori, majstori







Šta je važno kod izbora dobrog majstora?

Važno je da dok imate posla s njim ne poželite ni jednog jedinog trenutka da se odselite iz sopstvenog života. 
Pošto je to skoro nemoguće, kao neko ko je u životu mnogo spojenih sati, dana i nedelja proveo s majstorima uglavnom u ljubavi i slozi, uz lepu reč, kafu, gibanicu i poneki sitan kolač, što na krovu, što pod krovom.. daću vam par jednostavnih instrukcija.

Važna je dobra i pouzdana preporuka a nije loše baciti oko i na neke majstorove već odrađene projekte.

Važno je i to da vam vaš izabrani majstor već prvog dana rada ne napravi rupu veličine 17" u zidu između kupatila i špajza, iako je baš zgodno direktno iz kupatila služiti se raznim kuhinjskim rekvizitima, ili obrnuto, iz špajza samo pružite ruku jer vam treba na primer rolna toaletnog papira. 



Kod dobrog majstora mi je ipak najvažnija od svih važnih stvari da recimo ako radi na renoviranju vašeg kupatila dimenzije 2x2,5 ne podigne šolju na nivo viši za stepenik u odnosu na ostatak stana. Eto, to bih nekako mogla da istaknem na prvo mesto od svih važnih stvari. 
Pitate se verovatno gde mi to pade na pamet. E pa ni u najcrnjim snovima mi nije padalo na pamet, nego sam doživela.  



Važno je onda napraviti dobar izbor majstora koji će da dođe i na najbezbolniji i na finansijski najisplativiji mogući način ispravi ovu situaciju sa wc šoljom. 

Tada širom otvorite oči. Novi majstor ne bi ni slučajno trebalo da u toku radova na vašem kupatilu probuši plafon stana ispod vašeg jer tog dana, verujte mi, osećaćete se kao da je celi svet za vas stao i da je tu vaš kraj. 
Dok ne sanirate i okrečite komšijsko kupatilo imajte u frižideru bar kilo krastavaca da biste ih nekoliko puta dnevno stavljali kao obloge na, od plakanja podadule, oči.



Vrlo je važno i da vam sve vaše ekipe majstora keramičara, vodoinstalatera, molera itd ne ostanu da letuju u tom kupatilu 42 dana, tačnije od 16. juna do 27. jula.

Mnogo bitno je i da vaša majstorska ekipa bude u slozi, dakle da radi sinhronizovano, bez buke, vike, psovanja, šištanja, urlanja, groktanja, podrigivanja i prdenja, dovikivanja s terase ljudima koji prolaze ulicom, nadmetanja i ostalih neartikulisanih radnji.

Možda će nekom zvučati okrutno, ali mnogo je važno da jedan majstor ne popije 6 piva u toku prepodneva jer šta mu onda ostaje za popodne. Ta neravnoteža nije dobro za majstorov pogon.. 

Još jedna vrlo važna stvar je i to da nikako ne puštate majstora ni na dan odsustva u toku započetih radova. Ne nasedajte na priču o sušenju slojeva, lepkova, gletova i ostalih čuda. Jer taj jedan dan lako može da se pretvori u 7 dana berbe malina u Ivanjici. Naročito ako je mesec jun i sezona malina u toku a vaš majstor je zasadio maline baš u Ivanjici. Za tih 7 dana oribaćete po dva puta ručno sve svoje tepihe na obližnjem placu, izgrickaćete sve nokte na rukama i započeti one na nogama, osedećete, izboraćete se, ugojićete se, dobićete još gušće ženske brkove i bradu i naučiti da piškite u prazan balon od vode ako nećete da svaki čas trčite u komšiluk ili kod tetke. Zato drži majstora za ruku, nogu, vrat.. nabavite lisice, nanogicu.. stanite na vrata.. šta znam već, smislite kako da ga zadržite.

Nije preporučljivo da majstor ne vidi dobro. U tim situacijama lako će se desiti da bele zidne pločice isfuguje donekle predviđenim sivim fugomalom, a odatle smeđim koji je predviđen za pod. Posle ima da zajedno s njim ekserom grebete pogrešno obojene fuge.

Važno je i da mesecima posle bilo kakvog posla s majstorima nemate košmare. Ne mislim na one bezlične košmare bežanja uz ili niz stepenice i padanja u provaliju. Nego prave, životne košmare. Navešću primer.
Spavate u svom bračnom krevetu i usred noći osetite strašnu vrućinu. Počnete da otkrivate noge, luftirate se, otkopčavate gornji deo pidžame, bacate se po krevetu, izvrćete jastuk ali sve vam je više vrućina. Uspravite se onda u sedeći položaj i spazite kako se donji deo prekrivača lagano dimi. Sklonite ga momentalno i vidite u krevetu rupu prečnika kanalizacione cevi iz koje se nazire plamen. Srce počinje da vam lupa glasno kao gong i vi se vrlo oprezno naginjete da pogvirite.. U donjem stanu, komšije iz stana iznad vašeg na šporetu na drva peku paprike i kuvaju čorbu. I gledaju gore u vas.

Ipak, najvažnija od svih najvažnijih stvari je onaj prvi utisak (da ne kažem filing) kad vam taj čovek, majstor, konj, osopa šta li je, prvi put bez pardona uđe na vrata sa upaljenom cigarom i sedne na rub vaše kade da osmotri kupatilsku situaciju pre remonta a vama se prevrne mozak, želudac i svi ostali organi, pa ostanete bez daha i teksta od neobjašnjive nelagode i netrpeljivosti.. e tada ljudi, u toj situaciji, odmah istog momenta da ga oterate u tri lepe pičke materine iz vašeg života.

Ps. Ne, brinite, nije mi sve ovako uglađeno, belo i nežno kao na slici. Preko udubljenja na podnim pločicam stavila sam stazicu, a po peškir preko svih rupčaga na zidnim.. a nekada davno sam samo želela da kad renoviram naše praistorijsko kupatilo legnem na divne nove pločice u toj mirisnoj oazi, pa zagrlim i izljubim sa svih strana svoju novu novcijatu wc šolju..









Comments

  1. Ajmeee, znam o čemu pričaš. A i Marina zna, evo lupa sve pločice po netom popločenoj terasi. Tako da - nisi sama.

    ReplyDelete
  2. Pogodi me u sred srca ovim, upravo mi je u toku ne najavljeno i neplanirano renoviranje kupatila u sred januara evo već februara. Ničim izazvano od strane moje ženske želje da imam novo kupatilo, mogla sam staro da trpim još koju godinu, ali cevkeee proklete cevke popucaše.

    ReplyDelete
  3. Neću ni da počinjem priču na temu "majstori u mom životu"

    ReplyDelete
  4. Ja imam sreće te sve to moj muž uradi sam, ali je spor...volim da on uradi jer uradi onako kako ja hoću i što sve počisti iza sebe..kad smo renovirali kuhinju, majstor je radio kabinete, uh tu mi je kosa osedela pre vremena. Pre neki dan nam se pokvari mašina za pranje veša, stara 14 meseci, zove moj muž majstora i on mu kaže dolazim sutra posle podne, nit se pojavio niti je zvao da neće doći, tako da znaš na svim kontinentima su isti..htedoh ti postaviti nekoliko slika kupatila koje je on uradio, bilo ih je 3 u prethodnoj kući, ali ne mogu..Pozdravljam te.

    ReplyDelete
  5. Znam tu priću. U stanu rastur, a majstor se ne javlja na telefon. Posle nekoliko dana pojavi se i kaže da se morao malo provozati s motorom jer i on ima privatan život. Ma nemoj! Bilo mi je, da ga ugušim...

    ReplyDelete
  6. Zivimo u Belgiji i kupili smo kucu u Erdeviku.Kucu smo poceli da renoviramo a bolje da smo slomili nogu nego sto smo dosli u Srbiju, majstori su ...GOVNO i sramota Srbije. Izvinite.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts