Keks
Jednostavan i ukusan keks. Nije mi uopšte jasno zbog čega ga baš retko pravim.
Ovaj put sam rastanjeno testo sekla u obliku pločica, umesto da koristim modle.
Sastav:
-250gr. margarina ili maslaca (najbolje pola-pola)
-70gr. šećera
-1 kesica vanilina
-1 jaje
-100gr. seckanog ili mlevenog lešnika (ili oraha ili kokosa, badema, kikirikija..)
-brašna, toliko da se zamesi testo malo tvrđe nego za vanilice (ovo mi piše u originalnom receptu) a to je oko 450-500gr.
Peče se u zagrejanoj rerni na 200stepeni, oko 15-ak minuta, mada mi volimo kad je pečeniji pa ga ostavim još 5-10min u isključenoj rerni.
Možete dodatno da ga prelijete otopljenom čokoladom..
Ovaj keks odnela sam Mariji nedavno kad sam je obišla nakon podužeg perioda prehlade. Pošto sam se uverila da je oporavak u toku i sve pod kontrolom, mirno sam mogla da se vratim kući.
Ali pre toga smo nas dve malo prošetale tmurnim Beogradom, popile čaj i trknule do pijace.
Evo slika
Šta ima lepše od zajedničkih trenutaka majke i ćerke kada su opuštene i ne opterećene obavezama.čeznem za tim trenutkom :)
ReplyDeleteNema ništa lepše, najstvarnije;)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKeks izgleda dobro, uvijek dobro dođe neka nova ideja u ovom jesenjem periodu, čini mi se da smo tada svi malo više u kuhinji! Mama i kći - divota, kao i tvoje fotke.
ReplyDeleteHvala ti, keks jeste baš za ovaj period, kao i za zimu, uz toplo mleko ili čaj je idealan..
DeleteVidi se da ste uzivale, a kako i ne bi kad ste bile u Smokvici ;)
ReplyDelete:)) Marija zna gde da me vodi da bih se ja oduševila;)
DeleteLepo je da provedete to vreme zajedno.Slike su prelepe i uživajte u zajedničkim trenucima i u keksu.
ReplyDeleteDa, baš je bio opušten dan za druženje i šetnju. Hvala, Zoko!:)
DeleteKeks lepo izgleda, mislim da će doći na red za probu. Za fotografije nemam reči, a moram da kažem da ste i vas dve prelepe.
ReplyDeleteIsprobaj keks, nećeš se pokajati, lepo je kad se pored belog doda i malo integralnog ili heljdinog brašna.. Fotografije su takve kakve su, s obzirom na baš oblačno vreme. Marija je na svakoj ok, a ja moje moram dobro da proberem pre objavljivanja..tako ja to..;)))
DeleteKod nas keksi se prave samo za praznike. Puno ti hvala za recept. :-)
ReplyDeleteU Beogradu dam bila samo dva puta a toga je već davno... Za Mariju možeš biti sigurna, da ti je nisu zamjenili u bolnici. :-))
Eto, sad baš dolaze praznici, nadam se da će ti koristiti recept.. Biće, nadam se, još prilike za obilazak Beograda. ima on neki svoj šarm.. Hvala, Sonja;)
DeleteSuper recept, volim domaći keks i jednostavne recepte za koje uvek imaš sastojke kod kuće. Fotografije su sjajne, uživala sam kao i vas dve.
ReplyDeleteSrdačan pozdrav,
Vesna
Pozdrav i tebi, Vesna, hvala..
DeleteDivan post
ReplyDeletea ljubav među vama ... cjenite to
pozdrav
Hvala, draga Tamara..:)
DeleteUživala sam gledajući fotografije kao i uvek, keks ću napraviti prvom prilikom, jednostavan a sastojci su uvek u kući :-)
ReplyDeleteJeste jednostavan, to je jedan od onih koje je zabavno praviti sa decom,..deca vole modle i oblike..;)
DeleteJa sam skoro pravila neki keks koji već godinama pravim, ali mi se ovaj čini lepši, a modli imamo mali milion. Toliko, da čak imamo i ovcu, jer glavna kuvarica obožava ovce.
ReplyDeleteKoliko vremena je prošlo od kad sam ostavila komentar? Ja napravila keksiće, oduševila se i evo, posuda skoro prazna.
ReplyDeleteNataša, ženo legendo vrednice:)) nema smisla da prvo tebi ne odgovorim.. Pa svaka čast na ažurnosti i baš mi je drago što vam se dopao keks:*
Deletebaš ste slatke i ličite :)
ReplyDeleteHvala ti;)
DeleteBaš lep post. Znam onu tezgu na Kaleniću, sa pasuljem:) Mnogo ličite i baš ste mi lepe. Pozdrav
ReplyDelete:*
DeleteBravo!
ReplyDeleteKeks bih rado probala, ali ne smem, a fotografije su prelepe.
Hvala, Neno!;)
DeleteProbaću ih kolko večeras :) A vas dve ste kao sestre :) Lepe!
ReplyDeleteih, ko sestre.. ;) i ja resila da pravim s lesnicima sutra.. prijatno
Delete