Kikiriki štanglice u okviru slatkog novembra
Posne kikiriki štanglice
Sastojci:
400gr. šećera
8 kašika vode
150gr. mlevenog kikirikija
150gr. mlevenog posnog keksa
250gr. margarina
250gr. posne crne čokolade
50gr. posne bele čokolade
nekoliko kašika ulja
Od ove mere dobije se baš velika količina. Ja skoro uvek pravim pola mere i opet ih bude sasvim dovoljno da se zašarene među ostalim kolačima.
Šećer i vodu otopiti. Čim provri dodati kikiriki, keks, 200gr.margarina i 100gr. čokolade. Lepo umešati da se sve sjedini pa razliti u dublji plehčić. Utapkati mokrim dlanovima ako ne ide drugačije. Ja sam za pola mere koristila pleh dimenzija 20x35cm.
Odmah zatim otopiti na laganoj temperaturi 150gr. čokolade i 50gr. margarina. Razliti preko mase od kikirikija. Ohladiti.
Isečene štangle prelila sam otopljenom belom čokoladom sa malo ulja.
Sve sam išarala ostatkom crne čokolade...
* * *
Napravila sam nekoliko slika meni najinteresantnijih detalja.
A neki od nas su se sami snašli dok se u kući čistilo i pripremalo na veliko. Nije bilo vremena za uobičajena ugađanja palačinkama i pitama.
Kad naređate keks, krem i kockice čokolade to ovako izgleda
Ovaj Deda Mraz što izviruje iz kuhinjske ostave je još jedan vesnik nadolazećih praznika. Sve mi manje prija euforija koja tih dana nastane, a sve sam sposobnija da je po potrebi ignorišem i dopustim da me savlada tek koliko mi prija.
Dakle, tufnaste salvete sa likom Deda Mraza... Može.
Fotografije su super, kao i uvek, svaki detalj na svom mestu! Ja u poslednje vreme ni ne spremam kolače, nešto me mrzi :-) i uvek imam neka preča posla, ovaj ću svakako zabeležiti, pa će jedan dan i on doći na red! Pozdrav Ivana
ReplyDeleteAko, Ivana, radi samo ono što te ne mrzi.. naročito kad su kolači u pitanju. Kad poželiš, recepti uvek čekaju. Pozdrav! ;)
DeleteDivne fotografije sa odabranim detaljima! Štanglice mame, jedino što mislim da i nisu posne :)
ReplyDeleteVezano za predstojeće praznike- tamanim medenjake koji se prodaju u ovo doba u njemačkim trgovačkim lancima, kad stigne Božić ja ću već biti dodatno okruglasta :)
Pa i nisu baš posno posne.. stvarno;)
Deletebaš predivne fotke, a ja još nekako nisam u toj euforiji blagdana, nekako kao da i ne dolaze, neznam što mi je...
ReplyDeleteuglavnom kolačić ču da isprobam i to što prije, sviđa mi se recept ali ne sviđa što je posan pa ću ja da uradim da ne bude posno.... veliki pozdrav
To je bar lako, od posnog napraviti neposno ;) Obrnuto je meni malo zeznuto..:)
DeleteOduševljena receptom i oduševljena fotkama. :-) I drago mi je, što se ne prepuščaš euforiji. Ni mene do sada nije uhvatila. Ali - pričekajmo... :-)))
ReplyDeleteDa, imaš pravo, ima još vremena..;)
DeleteKrasni recepti,
ReplyDeletečudoviti prikaz sladic
moram poskusiti
lp Tamara
Samo napred, hvala! ;)
Deletefotografije su divne! kao i ceo blog. Kako dobijete ovakvo svetlo, neku belinu andjeosku na fotografijama, može savet?
ReplyDeleteU svakom slučaju, uživam i u fotkama i u rečima a bogami isprobavam i recepte, sve pohvale
Pozdrav, Ana
Hvala na lepim rečima, trudiću se i nadalje :)
DeleteBelina jeste na ovim fotografijama izraženija, morala sam i sama da se podsetim. Ključno mi je prirodno svetlo prilikom fotografisanja, kao osnov, a posle malo izbelim u programu, nekad stavim efekat mage (koji takođe dodatno izbeljuje), zatm izoštrim da mi ne dominira samo zamagljenost.. i to je otprilike sve.. Nadam se da sam bila od neke pomoći sa mojim amaterskim objašnjenjem. Pozdrav
Sandra mnogo Vam hvala! stvarno ste divni..sredjujete slike u potohopu ili nekom drugom programu, taj efekat mage, jel onu photoshopu?
ReplyDelete