Hrono lepinje





Moja HRONO kuhinja je pored svih divnih predloga, kombinacija i recepata podelila na sajtu i recept koji je meni poslužio kao osnova za hleb koji najčešće i najradije pravim.



Dakle, krenula sam od ovog Aninog recepta i posle nekoliko pravljenja sigurna sam da nema promašaja kod ovog hleba. Samo zavisi od vas koje ukuse i koja brašna volite u hlebu. Trenutno speltinog nema, ali ima dosta drugih primenljivih.

Iz originalnog recepta sam izostavila jaje i umesto sode bikarbone koristila sam prašak za pecivo. Od brašna uglavnom sam kombinovala integralno pšenično sa ražanim ili heljdinim. Pravila sam ih nekoliko puta, čak i u formi hleba.. Savršeno.
Nego imam problem, i ovi moji ukućani što nisu zainteresovani za hrono hlebove uživaju u ukusu ovih lepinja, naročito dok su vruće. Tako da u zadnje vreme pravim isključivo duplu količinu ;)


Sastojci za ove hlepčiće su kod mene sledeći:

2 čaše (od kiselog mleka) integralnog pšeničnog brašna
2 čaše ražanog (ili heljdinog) brašna
2 kašike susama
1 kašika lana
1 kašičica kima
4-5 kašika maslinovog ulja
pola kesice praška za pecivo
kašičica soli
čaša i po kisele vode (po potrebi još dodajte)

Prvo izmešam suve sastojke, pa dodam tečne. Ovako testo izgleda kad odstoji 5-10 minuta, dok se rerna ugreje.



Kašikom vadim testo na pek papir, a onda nakvašenim rukama formiram lepinje.




U dobro zagrejanoj rerni peku se 20-ak minuta na oko 200 stepeni.



A u mafine koje sam već spominjala, nedavno sam ubacila seckane masline i šunku. Nemam adekvatnu reč trenutno da vam opišem koliko su bogati ukusom bili.

U zadnje vreme ove mafine pravim od 5 kašika ražanog, 5 kašika heljdinog i 5 kašika integralnog pšeničnog, 2 kašike mlevenog lana,1 jajeta, nekoliko kašika maslinovog ulja, 200-250ml kisele vode i ravne kašičice soli. Semenke dodajem u smesu u zavisnosti od toga koje trenutno imam.




Ovi beskvasni hlebovi i peciva su nam prirasli za srce više nego što sam očekivala i dobro je što je tako. Najzaslužnija je već spomenuta Hrono kuvarica sa svojim svakodnevnim idejama i receptima. 
Nju ako pratite, nema šanse da ne znate šta ćete da kuvate sledećeg dana.









Comments

  1. Hvala za recept!
    I ja se pridržavam pravila hrono ishrane, pa mi dobro dođe nešto novo.

    ReplyDelete
  2. Jao!!!! Pa, njaaaam! Baš se vratih iz grada sa heljdinim brašnom i pitam se :"e da te vidim sad, kako ćeš da spremiš hleb", kad ti izbacila ovaj post! Hvala, javljam utiske već sutra!

    ReplyDelete
  3. ma kako god ti zvala ovu kuhinju ja je obozavam:))) lepinje mirisu:))) a mafini:))) jao meni .....
    bas bi mi prijalo ovako s posla da padnem u jednu takvu kuhinju:))) sve gotovo na svrsetak:)))
    ti si carica:)))

    ReplyDelete
  4. Kruh ne preferiram, ali ovo mi je zapelo za oko i morat cu probati. Zvuci jako fino.Hvala.
    LP, Martina

    ReplyDelete
  5. Uh, krenula mi je voda na usta!! Moraću da probam oba recepta, sve mi se sviđa, a kod nas u kući se uglavnom i jede neki sličan hleb, pa će nam dobro doći. Ljubim! :*

    ReplyDelete
  6. Jako lepo izgledaju te tvoje lepinje. Vidim, da imaš velike zalihe sjemenka. :-))

    ReplyDelete
  7. Ovo se sigurno pravi ovih dana!!! Hvala na receptu i linku, taman da naučim nešto novo! Pozdrav, Ivana

    ReplyDelete
  8. Ovo je jedan od onih recepata koje treba imati i cuvati za svaku priliku, bas mi je lepo legao!

    ReplyDelete
  9. Jos fenomenalnih recepata, sta da kazem. Sve extra izgleda i sve to moram isprobati, a skoro sam pocela da se zanimam i za hrono ishranu, tako da ce mi dobro doci tvoji recepti. Hvala1

    ReplyDelete
  10. Devojke, navalite! ovo je moja iskrena preporuka za jednu kvalitetnu, korisnu i neizbežnu svakodnevnu namirnicu - divan crni hleb! <3

    ReplyDelete
  11. Evo ja zamesila lepinje i sad ću da ih pečem pa ti javljam utiske. Večeras pravim ovaj tvoj hrono hleb, sve mi se sviđa! :) <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super, Vesna! Baš mi je drago što si rešila da ih isprobaš :*

      Delete

Post a Comment

Popular Posts