Hrono lepinje
Moja HRONO kuhinja je pored svih divnih predloga, kombinacija i recepata podelila na sajtu i recept koji je meni poslužio kao osnova za hleb koji najčešće i najradije pravim.
Iz originalnog recepta sam izostavila jaje i umesto sode bikarbone koristila sam prašak za pecivo. Od brašna uglavnom sam kombinovala integralno pšenično sa ražanim ili heljdinim. Pravila sam ih nekoliko puta, čak i u formi hleba.. Savršeno.
Nego imam problem, i ovi moji ukućani što nisu zainteresovani za hrono hlebove uživaju u ukusu ovih lepinja, naročito dok su vruće. Tako da u zadnje vreme pravim isključivo duplu količinu ;)
Sastojci za ove hlepčiće su kod mene sledeći:
2 čaše (od kiselog mleka) integralnog pšeničnog brašna
2 čaše ražanog (ili heljdinog) brašna
2 kašike susama
1 kašika lana
1 kašičica kima
4-5 kašika maslinovog ulja
pola kesice praška za pecivo
kašičica soli
čaša i po kisele vode (po potrebi još dodajte)
Prvo izmešam suve sastojke, pa dodam tečne. Ovako testo izgleda kad odstoji 5-10 minuta, dok se rerna ugreje.
Kašikom vadim testo na pek papir, a onda nakvašenim rukama formiram lepinje.
U dobro zagrejanoj rerni peku se 20-ak minuta na oko 200 stepeni.
A u mafine koje sam već spominjala, nedavno sam ubacila seckane masline i šunku. Nemam adekvatnu reč trenutno da vam opišem koliko su bogati ukusom bili.
U zadnje vreme ove mafine pravim od 5 kašika ražanog, 5 kašika heljdinog i 5 kašika integralnog pšeničnog, 2 kašike mlevenog lana,1 jajeta, nekoliko kašika maslinovog ulja, 200-250ml kisele vode i ravne kašičice soli. Semenke dodajem u smesu u zavisnosti od toga koje trenutno imam.
Ovi beskvasni hlebovi i peciva su nam prirasli za srce više nego što sam očekivala i dobro je što je tako. Najzaslužnija je već spomenuta Hrono kuvarica sa svojim svakodnevnim idejama i receptima.
Nju ako pratite, nema šanse da ne znate šta ćete da kuvate sledećeg dana.
Hvala za recept!
ReplyDeleteI ja se pridržavam pravila hrono ishrane, pa mi dobro dođe nešto novo.
Jao!!!! Pa, njaaaam! Baš se vratih iz grada sa heljdinim brašnom i pitam se :"e da te vidim sad, kako ćeš da spremiš hleb", kad ti izbacila ovaj post! Hvala, javljam utiske već sutra!
ReplyDeletema kako god ti zvala ovu kuhinju ja je obozavam:))) lepinje mirisu:))) a mafini:))) jao meni .....
ReplyDeletebas bi mi prijalo ovako s posla da padnem u jednu takvu kuhinju:))) sve gotovo na svrsetak:)))
ti si carica:)))
Kruh ne preferiram, ali ovo mi je zapelo za oko i morat cu probati. Zvuci jako fino.Hvala.
ReplyDeleteLP, Martina
Uh, krenula mi je voda na usta!! Moraću da probam oba recepta, sve mi se sviđa, a kod nas u kući se uglavnom i jede neki sličan hleb, pa će nam dobro doći. Ljubim! :*
ReplyDeleteJako lepo izgledaju te tvoje lepinje. Vidim, da imaš velike zalihe sjemenka. :-))
ReplyDeleteOvo se sigurno pravi ovih dana!!! Hvala na receptu i linku, taman da naučim nešto novo! Pozdrav, Ivana
ReplyDeleteOvo je jedan od onih recepata koje treba imati i cuvati za svaku priliku, bas mi je lepo legao!
ReplyDeleteJos fenomenalnih recepata, sta da kazem. Sve extra izgleda i sve to moram isprobati, a skoro sam pocela da se zanimam i za hrono ishranu, tako da ce mi dobro doci tvoji recepti. Hvala1
ReplyDeleteDevojke, navalite! ovo je moja iskrena preporuka za jednu kvalitetnu, korisnu i neizbežnu svakodnevnu namirnicu - divan crni hleb! <3
ReplyDeleteEvo ja zamesila lepinje i sad ću da ih pečem pa ti javljam utiske. Večeras pravim ovaj tvoj hrono hleb, sve mi se sviđa! :) <3
ReplyDeleteSuper, Vesna! Baš mi je drago što si rešila da ih isprobaš :*
Delete