Kapkejk s jagodama
Jagoda, kraljica među voćem (po meni), prvi put u našoj kući ove godine.
Podlogu, tj, testo za ove kapkejkove sam pravila po receptu koji sam iskopala iz jedne stare sveske. Piše u naslovu Masno testo za voćni kolač. Tačno se sećam i ko mi je dao taj recept.
Stvarno, recept je bez greške, nikad me nije izneverio.. a pravila sam ga podosta puta. Uglavnom u formi kolača, čije se testo peče u plehu, pa filuje filovima po želji, pospe nekim voćem pa preko svega šlag.
Ima neke draži u tom prevrtanju stranica, raskupusanih, požutelih i pomalo masnih.. u traženju baš tog i tog recepta.. Pa kad dođemo do poslednje stranice shvatimo da smo ga negde u hitnom i brzopletom listanju prešli i preskočili.. pa opet sve iz početka.
Ovog puta rasporedila sam umućeno testo po dnu papirnih korpica za pečenje i ispekla ga. Preko testa sam rasporedila skuvanu i prohlađenu kašicu od mleka, brašna, šećera i margarina. Može se upotrebiti i puding. Naseckala sam jagode za preko i ukrasila šlagom.. pa opet jagodama..
Masno testo za voćni kolač (recept)
2jaja
120gr šećera
šoljica mleka (šoljica - 100ml)
šoljica ulja
120gr. brašna
kašičica praška za pecivo
kesica vanilina
Umutiti prvo belanca, dodati šećer, još malo mutiti, dodati žumanca i sve ostale sastojke jedan po jedan. Peći na srednjoj temperaturi u već ugrejanoj rerni.
Preporučujem ovu podlogu za sve moguće vrste voćnih torti, kolača, kakpkejkova i sličnih poslastica.
* * *
Jeste, pročitala sam neke tužne priče iz života ljudi kao što sam ja i kao što ste vi. Tu, od prekoputa.. preko puta ekrana, mislim.
Proživela sam ih u momentu čitanja, barem mi se učinilo da jesam.. pa sam još danima posle toga uzdisala stegnutog grla, jer sam na kraju opet sigurna samo u jedno... da život uopšte nije fer.
Kolika je ta soljica za ulje i mlijeko?
ReplyDeleteŠoljica nekadašnjih dimenzija iz kojih su se nekad pile kafe, ni mala ni velika. Preciznost u mililitrima baš i nije neophodna, ali recimo da može i pola plastične čaše od kiselog mleka.
Deleteovo ti je uspjelo za peticu i plus:))) a gledaj miksera kako ti pristoji u kuhinji:)))
ReplyDeletehval za recept:))
asto se srece tice bas sam se i ja pitala koliko imamo prava biti sretni?????
i mene je dirnula prica moje kolegice..... pa sam joj za hrabrost naheklala bros u obliku ruze:)))
Ja prvo pogledam sve tvoje fotografije,pa izoduševljavam pa se onda vratim da pročitam šta si napisala.Pa za tebe je baš onaj sajt što sam u postu napisala.BRAVO Sandra.Niko od nas za ove tri godine nije toliko napredovao u kvalitetu bloga kao ti.Za medalju! :)
ReplyDeleteI ja volim čitati stare, rukom napisane recepte. Takvi zapisi imaju svoju priču, divno mirišu i svaka mrrlja na papiru probudi sječanja. :-) Znam i taj recept, kojeg si napisala, i mogu potvrditi, da uvjek pali. :-)) A pale i tvoje fotke. :-))
ReplyDeleteBaš nije fer ali takav je kakav je i moramo da ga živimo, svaki na svoj način, svako svoj nekakav križ nosi, težak ili lagan ..
ReplyDeleteFotke kao uvijek tako fenomaenalne da ti zavidim ali pozitivno, no meni nikad tako ne uspije i neznam u čemu griješim,
baš sam htjela da pitam kolika šolja kad vidim no to je otprilike oko 1 dcl..super receptić, hvala, prepisala sam i koristit ču..
Ugodan dan ti želim i divan vikend!
Ovo ću probati već sutra, možda tako nateram dete da jede jagode :-) Hvala za recept!! Pozdrav Ivana
ReplyDeleteNe bih da se ponavljam koliko je divan tvoj blog, tvoji recepti i tvoje slike. Zaista uzivam dok gledam i citam. I, da te pitam, posto si vrsni poznavalac-ima li neka lagana cokoladna torta, a da ima sto manje kalorija?
ReplyDelete