Čemberlen torta







Ja nemam baš neku širinu kad su torte u pitanju. Dosta sam stegnuta iz straha od neuspeha. Jer torta je ipak kuhinjski projekat sa više faza. Imam tih nekoliko svojih koje vrtim u krug već tridesetak godina. A strašno mi se sviđa kad vidim da se oko mene eksperimentiše, isprobavaju novi ukusi i recepti. Ipak se teško odlučujem da se i sama upustim na nepoznato tlo kad se radi o tortama. To mora da bude 200 posto siguran teren gde ja idem po recept za tortu.



Tako je Tanja Kuhinja zaposlene žene ove nedelje na blogu imala nedelju torti. 7 torti za 7 dana. Hej ti to. Kod mene nije bilo sedam različitih torti ni za sedam godina :))) 
I da skratim malo. Ja sam već nekoliko dana pre toga imala pripremljene namirnice za kod mene večitu Reformu, ali sam sada pomno pratila šta se dešva kod Tanje. Torte, sve lepša od lepše, ali meni je posebno za oko zapala ova Čemberlenka. Ona je ovu tortu kroz priču na blogu povezala sa nekadašnjom serijom Ptice umiru pevajući zbog glavnom glumca Ričarda Čemberlena (koga ja btw ič nikada nisam mogla da smislim) ali to nema veze jer je slika torte izgledala zanosno. Pretpostavljam da bih se odlučila da je pravim makar se zvala i Princ Čarls.



Potreban materijal

za kore:

12 belanaca
12 kašika šećera
300g mlevenih oraha
3 kašike brašna

za fil:

12 žumanaca
16 kašika šećera
3 kesice vanilina
400ml mleka
4 kašike gustina
100g čokolade
300g putera

za karamelizovane lešnike:

250g šećera
200g prepečenih lešnika



Postupak

1. Karamelizovanje lešnika

Lešnike prepecite i oljuštite od ljuspica koliko je to moguće.
U šerpici na slabijoj temperature ringle otopite šećer. Kad šećer postane potpuno tečan bez grudvica dodajte mu lešnike, promešajte ih da se potpuno oblože šećerom pa sve to prospite i rasporedite preko pek papira. Radite brzo jer se šećer brzo steže.
Čim se ohladi a ohladiće se isto brzo, oštrim nožem nasecite na sitnije komadiće. Preručite to u činijicu i ostavite po strani.



2. Pečenje korica

Umutite mikserom 4 belanca. Dodajte im 4 kašike šećera pa mutite sve zajedno do glatkog čvrstog snega. Dodajte 100g mlevenih oraha i kašiku brašna. Umešajte sve lagano špatulom (ne mikserom) u kompaktnu masu pa je preručite u okrugli kalup obložen pek papirom, prečnika 23-25cm.
U već ugrejanoj rerni na 200 stepeni pecite koricu 15ak minuta.

Smesu za sve tri korice možete i odjednom da mutite, ali ja to retko radim.



3. Kuvanje fila

U veću šerpu sipajte 300ml mleka i 6 kašika šećera. Stavite to na ringlu da provri i šećer se otopi. Sklonite sa ringle.
12 žumanaca, 10 kašika šećera i 3 vanilina u nekoj vangli nekoliko minuta mutite mikserom. Dodajte tu gustin i 100ml mleka pa sve lepo izmešajte. Provrelo mleko sa šećerom prelijte preko umućenih žumanaca, promešajte žicom za mućenje i sve zajedno vratite u šerpu. Kuvajte fil na slaboj temperaturi ringle uz stalno mešanje. Posle nekoliko minuta počeće da se zgušnjava. Mešajte bez prestanka i dokuvajte još par minuta do momenta kad vam sve zaliči na gust puding tj. krem za Princes krofne. Kod mene su se žumanca skuvala za ukupno 5 do 6 minuta, ali to sve zavisi od raznih činilaca u vašoj kuhinji, kao što su jačina ringle, debljina dna šerpe itd. 
Sklonite sa ringle i umešajte čokoladu izlomljenu na kockice.



Ja sam uvek cvikala od kuvanja kremova jer mi se neretko dešavalo da ne skuvam dovoljno ili da prekuvam, pa se sve grozno zgruša što me je naročito dovodilo do ludila. Ovaj krem je jako lep i jednostavan za pravljenje.

Ostavite krem po strani pokrivem samolepljivom folijom tako da folija potpuno prijanja po njegovoj površini.

Kada krem postane mlak, dodajte mu puter sobne temperature i izmešajte dobro mikserom do glatke strukture. 



4. Filovanje torte

Svaku koricu premažite trećinom fila pa je pospite trećinom karamelizovanih lešnika. Kad postavite poslednju, treću koricu, celu tortu premažite preostalim filom i po obodu pospite lešnicima.
Ja sam formiranu tortu ostavila preko noći u hladnoj prostoriji pa je sutradan smestila u frižider, dobro pokrivenu i zaštićenu od raznih nepoželjnih mirisa.






Коментари

  1. ������ mislim da ipak ne bi smo pravili princa Čarlsa ali ako neko nudi novog španskog kralja ili budućeg norveškog - ohoho...�� draga, ti si podigla ovu tortu na viši nivo i napravila je još lepšom - mnogo hvala na poverenju

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови