Lovačke šnicle
Sastojci
500-600g junećih ili telećih šnicli što tanje isečenih
pola glavice belog luka
3-4 kašike brašna
2-3 čaše vode
ulje, so, biber, peršun
Postupak
Šnicle izlupajte tučkom za meso.
Telećem mesu treba vrlo malo lupanja a juneće bagami udrite po svakom milimetru, jer zna da bude žilavo.
Posolite zatim blago sve šnicle.
U dublji tanjir stavite brašno.
U dublji tiganj ili pliću šerpu sipajte ulja koliko da prekrije dno i uključite ringlu na srednju do jaču temperaturu.
Svaku šniclu sa obe strane spustite u brašno sa budu oblložene tankim slojem brašna, a zatim ih stavljajte na zagrejano ulje.
U moj tiganj staju dve, najviše tri šnicle, s obzirom na to da su uglavnom velike. (šnicle pre početka obrade/lupanja možete i iseći na manje komade ako tako volite).
Vrlo kratko (1-1,5 min) pržite svaku šniclu s obe strane, pazeći da ostanu svetle boje i ne zagore.
Tako propržene šnicle vadite iz ulja u neku činiju ili drugi dublji tanjir, a postupak kraćeg prženja ponavljajte sa svim preostalim pripremljenim šniclama.
Na kraju sve šnicle vratite u posudu u kojoj su se pojedinačno pržile. Mestimično poredjajte usitnjen beli luk. Pospite ih peršunom, biberom i solju. Nalijte vodu koliko da sve šnicle budu blago zaronjene, pa poklopljeno krčkajte oko 45 minuta.
Proveravajte povremeno i dolivajte vodu po potrebi, tako da sosa uvek bude dovoljno. Na samom kraju pospite još peršuna i servirajte uz neki prilog ili salatu.
* * *
A lisnato testo volimo svi, pretpostavljam.
Evo kako sam ga ja ovih dana pripremila za doručak uz jaja i sir.
Lisnato testo rastanjite na 1-2mm debljine, premažite ovlaš mešavinom mleka i ulja, pa ga nožem isecite na tanke trakice (5-6mm široke).
Po 4 trakice uzimajte pa ih sve zajedno “vežite” u labavi čvor. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10ak minuta.
Po 4 trakice uzimajte pa ih sve zajedno “vežite” u labavi čvor. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10ak minuta.
Od dva bloka smrznutog lisnatog iz Frikom pakovanja dobije se oko 10 komada.
Ovako ih slicno i ja pravim. U mojoj verziji, kad zavrsim s prvim pecenjem snicli, u toj sepri malo proprzim beli luk i deglaziram je belim vinom, kad alko ispari dodam i senfa, govedje supe, i u to poslazem snicle da se krckaju dok ne omeksaju i ne zagusti se lovacki sos.
ReplyDeleteSuper metoda. Imaću je u vidu, naročito deo sa belim vinom. Hvala i pozdrav :)
Delete