Bela torta






Ova torta ima korice. I to čak osam komada. Samo što su korice jedva vidljive i to pod posebnim uglom gledane tj. slikane. A i šta ima da ih gledamo..




Nego.. ove stare nasleđene sveske s receptima stvarno imaju posebnu draž. Prelistavam ih uglavnom polako i od početka, iako otprilike znam gde se nalazi ono što tražim. 
Pa kaže u odeljku s tortama: kuvati dok ne pusti konac, zamesiti da ne bude ni retko ni tvrdo, uzeti dobru šaku brašna sa obadve ruke i dodati punu čašu do venca meda.. i staviti još ohoho oraja ili badema, putera i bar deset jaja..



Dakle, ova torta im korice ali nema žumanca. Pravi se samo od belanaca. Pa, da.. možda nije zgodno ni praktično..uvek, ali ima prilika kad belanca ostaju višak a ako ste od onih koji se ne libe da ih zamrznu do prve prilike evo načina da se ona nakon izvesnog vremena potroše u vidu torte.
Čuli ste verovatno, ako već i sami ne praktikujete, da se belanca, kao i žumanca mogu zamrzavati, pa nakon odmrzavanja iskoristiti na razne načine. Ja priznajem da nisam baš od onih koji s oduševljenjem koriste ovu mogućnost, ali par puta sam imala višak od dva tri belanca, i tako je nastala ova ideja. Dakle, čisto da probam iz radoznalosti. I šta ću drugo nego da probam s tortom. 
Rezultat je više nego zadovoljavajući. Ukus je mešavina Parfea i Rozen torte.




Opet da napomenem, nevidljive korice koje su se stopile izgledom s filom su mi bile neočekvana stvar u celoj priči.. ali da znate da to nema veze sa sa ovom pričom o zamrzavanju jaja. Isti rezultat je i sa svežim jajima. Isprobala obe varijante.
Ukus torte je fenomenalan pa vam je preporučujem i dajem recept.



Sastojci


za korice 

10 belanaca
10 kašika šećera (150g)
10 kašika mlevenih badema (100g)
4 kašike brašna (80g)

za fil

200g putera
200g šećera u prahu
200g lešnika (ili oraha)
120ml mleka


30 g badema za posipanje preko gotove torte




Postupak

Sve namirnice pripremite i odmerite i neka budu sobne temperature.

Bademe oljuštite tako što ćete ih kratko ubaciti u ključalu vodu, prokuvati (to sve traje nepuni minut) zatim ocediti i preliti hladnom vodom. Tada ih oljuštite a ljuštenje ide lako. 
Osušite bademe pa ih sameljite.

Uključite rernu da se greje na 200 stepeni.

Umutite mikserom 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrsti šam. Dodajte 5 kašika badema i 2 kašike brašna pa lagano špatulom izmešajte.
U većem plehu dimenzije otprilike 45x60cm koji ste po dnu obložili pek papirom, pecite koricu oko 10 do 15 minuta. Pek papir sam za svaki slučaj vrlo ovlaš podmazala. Korice treba da su tanje, zato birajte veći pleh, čak je možda zgodan i pleh od rerne.
Postupak ponovite sa preostalim belancima, šećerom i bademima.

Na ovaj način dobićete dve korice koje tada isečete na tri ili četiri jednaka dela, tako da imate 6 do 8 korica za filovanje. Ako želite nižu a prostraniju tortu, izdelite pečene kore samo na pola i imaćete tortu sa četiri korice.

Priprema fila

Mlevene orahe prelijte sa 100ml vrelog mleka. Izmešajte da se sjedini i ostavite po strani da se malo prohladi.
Umutite puter penasto. Dodajte mu prosejan šećer u prahu pa sve zajedno lepo umutite. Postepeno dodajte puteru i one poparene orahe i svaki put nakon dodavanja mutite mikserom. Na kraju sve dobro umutite dok fil ne dobije svetliju boju od prvobitne.

Naflujte korice i premažite tanak sloj fila i po obodima pa tortu odozgore pospite listićima badema.
Neka torta odstoji u hladnoj prostoriji pre služenja. Ako nemate tako neki prostor, smestite je u frižider.
I prijatno!










Comments

  1. a u slucaju da se koriste lesnici u filu? da li isto poariti? ili proprziti, pa bez mleka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I lešnici i orasi moraju da se popare mlekom. Takva je procedura za ovaj tip fila. I ja uglavnom uvek malo prosušim/propečem i lešnike i orahe za tortu.

      Delete

Post a Comment

Popular Posts