Gibanica





Gibanica ko gibanica.. Ništa čudno ni novo gledano spolja a ni nakon probanja. Stvar se izmenila samo u tom smislu što sad gledam da je što moguće brže smuvam, složim i ispečem.
Ranije sam uvijala i sekla rolate, preklapala trouglove ili nekakve paketiće, gužvala, umakala i namakala svaku koru pojedinačno, slagala harmonike..
Ovo su mi neke New wave tj. Quick and easy vrste..


Potrebne namirnice

1 pakovanje kupovnih kora
400g sıra po izboru
(ja volim da kombinujem stari i mladi sir)
2-3 jajeta
400ml jogurta
100ml kisele vode
150ml ulja ili dve dobre kašike masti
kašičica soli (ako je sir mnogo slan korigujte količinu soli po želji)

Postupak

U dubljoj posudi viljuškom ili žicom ugnjavite sir, dodajte jaja i sve ostale sastojke i dobro izmešajte. Ako vam se čini pregusto možete dodati još malo kisele vode. 
Iz pakovanja s korama odmah izdvojte dve kore. Jedna vam treba za dno pekača, a druga za preko nafilovanih kora.
Po 2-3 kore uzimajte iz pakovanja i cepajte rukama na potpuno neobavezan način. Odmah ih ubacajte u fil od sira i svaki put izmešajte tek dodate kore tako da sve kore budu ravnomerno obuhvaćene filom.
Dno pleha malo nauljite i stavite jednu koru kao podlogu. Celokupnu smešu od kora i fila rasporedite ravnomerno preko te kore. Odozgore smestite onu poslednju izdvojenu koru, premažite je mešavinom jogurta i ulja i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta (ili koliko vaša rerna zahteva).
Ovo je najsličnije nekadašnjoj gužvari koju smo dugi niz godina u kući pravili, ali mi je ipak ovaj način slaganja lakši i brži.



Gibanica od jogurta

Ako nemate sir možete s jajima i jogurtom da napravite finu (neko bi rekao, lažnu) gibanicu. Bezbroj puta sam je pravila i mogu vam reći da je baš volim.. naročito kad se setim koliko loš sir može da upropasti ove stvari.


Potrebno je

pakovanje kora
1 litar jogurta
2-3 jajeta
150ml ulja
so

Postupak slaganja je isti kao gore navedeni.

I još nešto, vrlo bitno nisam napomenula. Ovako složene pite mogu da odstoje i preko noći u frižideru, pa tek sutradan da se peku. Samo ih lepo ušuškajte folijom zbog drugih mirisa iz frižidera..







Comments

Post a Comment

Popular Posts