Pizza s povrćem








Testo

Testo za pizzu mesim slično kao i za svaki hleb. Razlike su u nijansama i to kako kad šta u kući od namirnica imam. A uglavnom uvek imam brašno, kvasac i so. Dodavanje ulja u testo smatram da nije potrebno, pa ipak to često radim. Dakle i bez ulja u testu može, ali onda sa malo ulja poprskam obode već formirane i nadevene pizze pre samog pečenja.  
Opisaću ovde najćešći način pravljenja testa za pizzu.

Potrebni sastojci (za pleh 30x38) 

200g brašna (T400 ili T500, može i mešavina)
pola kašičice soli
1/3 kocke kvasca
2-3 kašike maslinovog ulja (u testo ili preko njega)
oko 100ml mlake vode



Postupak

Umesite glatko testo i mesite ga rukama nešto duže nego obično (minut ili dva duže, recimo). Tako umešeno testo ostavite u posudi pokriveno krpom da naraste. Kad se udvostruči, testo premesite i ostavite da još jednom naraste, što će ovog puta ići mnogo brže.
Ako žurite, biće dovoljno da testo naraste samo jednom. Pripremljene i narezne namirnice rasporedite preko rastanjenog testa. Ja prvo namažem paradajz pire ili neki drugi pasirani paradajz (pelat iz konzerve je odličan, samo za izgnjavite viljuškom i rasporedite), pospite suvim bosiljkom, origanom i nanom, narendajte sir, pa slažite svo ostalo povrće redom koji želite. 
Ja preko svega često rasporedim kiselu pavlaku, susam i suncokret jer su odlični u ovoj kombinaciji.

Pizza se peče u ugrejanoj rerni 10 do 15 minuta na 230 stepeni ili jače.










Comments

Popular Posts