Tiramisu
Tiramisu me nikad nije naročito privlačio. Naročito detalj sa sirovim jajima u receptu. Zato sam godinama odlagala njegovo spremanje.
Onda sam nabavila piškote i logično je bilo da ih upotrebim za Tiramisu. A recept sa filom od kuvanih jaja jedino je dolazio u obzir.
Sastojci:
300g piškota
300ml vode
2 kašike instant/nes kafe
1 kašika ruma ili ekstrakta ruma (nije obavezno)
400ml maskarpone sira (kao zamena može Ella sir ili kisela pavlaka)
200ml slatke pavlake
4 jaja
200g šećera
3 kašike kakaa
Postupak:
Skuvajte kafu i ostavite je da se prohladi. Dodajte onda rum u kafu.
Jaja i šećer umutite kratko i stavite na paru da se kuvaju uz stalno mešanje. Kad se jaja dovoljno zgusnu ohladite ih.
Umutite slatku pavlaku pa je izmešajte sa skuvanim jajima. Zatim svemu dodajte i maskarpone.
Za ređanje kolača upotrebila sam četvrtastu vatrostalnu činiju dimenzije 25x30cm.
Dno činije sam tanko namazala pripremljenim filom da se piškote lepše ušvrste u niz.
Svaku piškotu kratko zaronite samo jednom stranom u kafu i odmah ređajte u činiju. Preko prvog reda piškota rasporedite polovinu pripremljenog fila. Ponovite postupak sa preostalim piškotama i filom.
Poravnajte površinu kolača pa ga kroz cediljku za čaj ili manje sito pospite kakaom.
Ohladite dobro pre služenja.
Za lakši i brži način pripreme, iz recepta možete da izbacite deo sa kuvanim jajima i povećajte malo količinu slatke pavlake i sira. I sama ću tako naredni put ;)
Comments
Post a Comment